Kopervergiftiging door de spiraal

Kopervergiftiging door de spiraal

De koperspiraal wordt vaak geprezen omdat er zitten geen hormonen in zitten. Ondanks dat ik het daar mee eens ben, zit er veel meer achter de spiraal. Hoe werkt een koperspiraal? Waarom zijn er geen hormonen nodig? En wat is eigenlijk een kopervergiftiging

Lees verder óf luister mijn podcast over een kopervergiftiging door de spiraal:

Werking van een koperspiraal

De koperspiraal is een klein ankertje welke wordt geplaatst in je baarmoeder. Door iedere dag een beetje koper los te laten zorgt het ervoor dat spermacellen verlamd worden en dat jouw baarmoederslijmvlies niet goed wordt opgebouwd. Mocht er dan toch een eicel te zijn bevrucht, dan is het bijna onmogelijk dat deze het overleefd in de baarmoeder. Het grote voordeel van de koperspiraal, helemaal ten opzichte van de pil, is dat er wél een ovulatie is en géén ‘nep’ hormonen.

Het is vrij betrouwbare anticonceptie. Ongeveer 2 op de 1000 vrouwen raken toch zwanger, wat een hele goede status is. Daarnaast hoef je 5 tot 10 jaar niet meer na te denken over anticonceptie. Ook heel prettig, toch?

Nadelen van een koperspiraal

Bovenstaande punten klinken heel goed. Toch krijg ik met enige regelmaat berichten binnen van vrouwen over kopervergiftiging en andere klachten rondom de koperspiraal. Artsen zeggen dat een kopervergiftiging nauwelijks voorkomt, maar daar heb ik mijn twijfels over. De klachten komen namelijk sterk overeen met PMS en daardoor kan de verkeerde diagnose worden gesteld.

De menstruatie kan langer zijn en de krampen pijnlijker. Daarnaast wordt er vaak meer bloed verloren en zijn er meer tussentijdse bloedingen, waardoor je soms niet weet de ‘echte’ menstruatie is. Wat nog vrij onbekend is, is dat er ontstekingen kunnen ontstaan door het plaatsen en het verwijderen van een koperspiraal.

Kopervergiftiging lijkt op PMS

Koper is een essentieel mineraal wat we écht nodig hebben. Het heeft veel invloed op ons centrale zenuwstelsel, maar het is in kleine hoeveelheden ook onder andere goed voor je gewrichten en botten.

Wanneer er een te grote hoeveelheid koper in ons lichaam is, dan kan het giftig worden. Dit heeft veel invloed op de werking van de schildklier, wat er ook voor zorgt dat andere hormonen in ons lichaam uit balans raken.

De symptomen van kopervergiftiging zijn onder andere:

 • Spontane allergieën
 • Extreme vermoeidheid
 • Bloedarmoede
 • Koude handen en voeten
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Infecties
 • Slechte tanden
 • Trage schildklier
 • Extreem haarverlies
 • Hartkloppingen
 • Slechte huid, zoals acné, droge huid en eczeem
 • Psychische klachten

Psychische klachten door kopervergiftiging

Bij hormonale anticonceptie is het al steeds meer bekend, maar ook bij de koperspiraal zijn psychische klachten een bijwerking. Denk hierbij aan depressieve gedachtes, paniekaanvallen, een angstig gevoel en concentratieproblemen. Een veelgenoemde klacht is moeite hebben met ontspannen.

Ook ik heb mijn koperspiraal laten verwijderen en al binnen aanzienlijke tijd merkte ik veel verschil. De donkere wolk boven je hoofd verdwijnt. Natuurlijk niet binnen één week, maar toch was het direct al een opluchting.

Jouw lichaam laten ontgiften

Niet alleen het verwijderen van je koperspiraal kan een oplossing zijn, de toxische stoffen moeten ook je lichaam uit. Naast anticonceptie zit er ook in onze huidverzorging en in ons eten veel toxische stoffen. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, namelijk:

Eet voldoende groente
Groente zorgt ervoor dat jouw darmen optimaal werken. Hierdoor gaan de toxische stoffen sneller het lichaam uit. Daarnaast bevatten veel groentes zink. Zink zorgt ervoor dat het koper in ons lichaam verlaagd.

Vermijdt voeding met koper
Dit is voor veel mensen een minder leuke boodschap, maar wel een hele belangrijke. Om minder koper in ons lichaam te hebben is het nodig om minder koffie en minder chocolade te eten. Daarnaast hebben kreeft, oesters, sojabonen en paddenstoelen een hoog kopergehalte.

Sauna-time
Dit is voor de meeste vrouwen geen straf. Een bezoekje aan de sauna zorgt ervoor dat de toxische stoffen ons lichaam verlaten via de huid.

Ondersteun je organen
Een bleekselderijsapje op een lege maag doet wonderen voor je lever. Net zoals het minderen van alcohol, wat ook een positieve werking heeft voor je nieren. Vezels en groentes zijn goed voor je dikke darm.

Minder stress
Stress zorgt voor een hoger koperniveau. Ga regelmatig even wandelen, probeer meditatie of ga de natuur in. Ademhalingsoefeningen kunnen ook al een degelijk verschil maken in je stressniveau.

Wil je meer leren over verschillende soorten anticonceptie en het begrijpen van jouw lichaam en cyclus? Meldt je dan aan voor de cursus Leven Met Je Flow of luister de gehele podcast hier. Ik zou het heel leuk vinden om je welkom te heten in mijn community!

Volg mij op Instagram @komweertotrust en luister mijn podcast in jouw favoriete app.

Liefs, Kirsten

Deel deze post!

16 reacties op “Kopervergiftiging door de spiraal”

 1. Goedendag. Ik las de website en dacht ik stuur eens een berichtje. Ik heb ook sinds 1,5 jaar ( na de geboorte ) een koperspiraal laten zetten.
  Geen idee waar het door komt maar ik ben net zo’n zombie. Het vervelende is dat ik extreem moe ben en ik nergens van kan genieten wat ik voorheen wel kon. Zou het aan het spiraal kunnen liggen en wat heb je dan gebruikt als anti conceptie?

  1. Heeey!
   Jaa daar kan het zeker aan liggen. Ik hoor van veel vrouwen dat sinds het gebruik van een koperspiraal alle energie weg is. Komt echt vaak voor. Ik gebruik nu als anticonceptie de Daysy en condooms. De Daysy is een computer die aangeeft wanneer ik veilig onbeschermde seks kan hebben en op welke dagen ik een condoom zou moeten gebruiken. Ideaal!

  2. Ik heb een maand geleden een koperspiraal laten zetten.
   Na een paar dagen kreeg ik vreselijke huiduitslag wat enorm jeukt, kan dit er ook door komen?

 2. Goedemiddag,

  ik heb sinds 3 jaar de koperspiraal, ik merk nu echt de laatste 2 jaar dat ik echt zwaar menstrueer en hele erge klachten ontwikkel, ik dacht eerlijk gezegd dat ik pms heb… maar nu ik dit lees kan het dus zo zijn dat het ongeveer de zelfde klachten heeft.. kan het dus zo zijn dat het door mij koperspiraal komt dat ik zo moe ben, extra haar uitval heb en soms ook last van mijn tanden terwijl ik een heel goed gebit heb en altijd naar de tandarts ga. en heeeeel goed poets en flos. ben de laatste tijd ook aangekomen. Maar vooral dat stukje psychische ben ik mezelf de laatste tijd niet.

  1. Hi Suusje,

   Jaaa het kan zeker door de spiraal komen of het in een combinatie van beide!
   PMS klachten komen vaak door bepaalde ontstekingen in het lichaam waar de spiraal aan bijdraagt, maar die ook vaak komen door lifestyle! Wellicht is de cursus ‘weg met pms’ een keer interessant voor je of de Moon Flow thee ter ondersteuning!

 3. Goedemiddag,

  Ik had tijdens het gebruik vd koperspiraal ook klachten van vermoeidheid en ergere menstruatie klachten maar nu heb ik het er 2 weken geleden uit laten halen en ben ik nog meer moe en chaggo en verdrietig. Ik ga ook wel door een scheiding maar het lijkt meer vanuit mijn lichaam te komen. Is dit dan de afkick van 3 jaar koperspiraal?

  1. Hi Gineke,

   Jaa het kan komen doordat je lichaam nog even alles van de spiraal uit het lijf moet werken. Kan ook zijn dat je hormonen niet helemaal in balans zijn en je daardoor klachten ervaart! Kijk eens bij de gratis cursus ‘de menstruatiecyclus 101’ en eventueel de cursus weg met pms! Geef je lijf ook even de tijd 😉

 4. Hoi,
  Sinds een jaar heb ik nu een koperspiraal met heftige bloedingen en krampen. Vaak kom ik de dag dan niet door zonder een ibuprofen terwijl ik hier eerst geen last van had. Sinds maart heb ik mijn koperspiraal en sinds dien zijn mijn paniekaanvallen terug gekomen en verergerd. Kan het zijn dat dit door de koperspiraal komt? Ik ben ook sneller moe en de lust in het leven soms n beetje kwijt.

 5. Hi! Ik herken de klachten heel erg en heb de koperspiraal laten verwijderen. Na hoe lang was jij ongeveer van al je klachten af? 🙂

  1. Dit is per persoon heel verschillend. Ik merkte binnen een paar dagen al iets van verschil, maar het kan soms weken duren helaas. Je lichaam goed ondersteunen met voeding en de juiste supplementen is belangrijk!

 6. Hi,

  Ik ben al 3 jaar opzoek naar waar mijn lichamelijke en emotionele klachten vandaan komen en sinds ik oa deze site heb gevonden heb ik 3 weken geleden besloten de spiraal te laten verwijderen.

  Ik heb alle klachten die op deze pagina worden benoemd, maar een klacht zie ik er niet bij staan namelijk dat ik ontzettend last van mn lichaam heb. Vooral nek, schouders, rug en gewrichten. Zou dit ook te maken kunnen hebben met de spiraal? Ik las dat koper veel invloed heeft op het zenuwstelsel.

  Enig idee hoe lang het kan duren voordat je lichaam ontgift is?

  1. Hi Chrissy,

   Wat vervelend dat je al die klachten ervaart en die pijn kan ook zeker door de pil komen. Waarschijnlijk inderdaad omdat het impact heeft op je zenuwstelsel, wat weer die klachten kan veroorzaken. Gebruik je al een goed omega-3 supplement? Het kan wel een paar weken duren voordat het er echt uit is!

 7. Hi allemaal,

  Afgelopen twee jaar is heb ik echt extreme angstklachten gehad, van angstaanvallen tot extreme paniekaanvallen gevoelens van machteloosheid, opgejaagd gevoel, onrust, angst, blaasproblemen, slapeloosheid, het niet kunnen ontspannen van mijn zenuwstelsel, hormonale onbalans, extreme pms klachten, heftig bloedverlies, extreme menstruaties, extreme krampen, niet kunnen werken door al deze bovenstaande klachten.

  Ik heb twee jaar lang zo achterlijk mijn best gedaan om beter te worden, hormonaal in balans te komen, therapie trauma’s te verwerken om mijn angst en paniekaanvallen te downggraden, voeding aan te passen, geen alcohol te drinken, te sporten, mindfullnes, supplementen.

  Alles wat ik hierboven beschrijf beschreef heeft me echt geholpen en een klein verschil gemaakt maar mijn klachten bleven aanhouden!!! Voornamelijk tijdens mijn pms week en menstruatie.

  Mijn moeder belanden op deze site waar al deze mooie moedige vrouwen hun verhaal hebben gedeeld.

  Ik nadat mijn moeder dit doorstuurde per direct mijn koperspiraal laten verwijderen (had ik 4 jaar) sinds 2 jaar toename alle beschreven klachten.

  Binnen 1,5 week klachten totaal verdwenen.
  Ik heb mijn lichaam gedetoxed, middagje sauna, heel veel water en vrouwenmantel thee gedronken en klaar.

  Ik ben 99% klachtenvrij voel me gezond, gelukkig en voornamelijk mezelf in mijn eigen fijne lichaam. Zonder hormonen, zonder koper.

  Ik zou jullie adviseren om echt je koperen spiraal te laten verwijderen te stoppen met hormonen en te gaan leven zoals de natuur het heeft bepaald. (Wel gezond leven, circidiaans ritme, matig alcohol en eet gezond).

  Anticonceptie: Ik temperatuur mezelf elke ochtend met de Daysyday en op mijn vruchtbare dagen gebruiken we gewoon een condoom of orale sex.
  Op de onvruchtbare dagen heb ik gewoon seks zonder anticonceptie en het gaat ons prima af.
  Disclaimer ik leef gezond, drink weinig tot geen alcohol. Ik heb van mezelf een hele regelmatige cycles.

  Ik hoop dat deze info jullie steunt en inspireert.

  Liefs een 24 jarige gelukkige gezonde meid zonder anticonceptie die weer lust heeft in het leven en haar eigen lichaam voed met liefde.

  Ps. Mijn vriend is nog nooit zo blij geweest, ik ben gelukkig hij is gelukkig en geen “negatieve spiraal” die tussen ons en mij instaat.

  Xxxxx

  1. Woooow wat mooi om te lezen en wat een verschil he? Blij dat je moeder hier terecht is gekomen en je ermee aan de slag bent gegaan. Bedankt voor het delen van je verhaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle