stoppen met de pil

Stoppen met de pil – na 10 jaar ben ik gestopt!

Vorig jaar september stopte ik definitief met de anticonceptiepil. Voor die tijd wilde ik al een aantal keer stoppen met de pil en dat heb ik ook gedaan. Telkens startte ik na een aantal maanden weer omdat ik de afkickverschijnselen toch wel vervelend vond. Totdat ik het zat was en na 10 jaar trouw gebruik de pil voorgoed vaarwel zei.

Terug naar het begin...

Even terug naar het begin. Toen ik 13 jaar was kreeg ik van mijn huisarts de pil voorgeschreven voor mijn puistjes. De pil die ik kreeg hielp hiertegen maar toen ik begon met menstrueren had ik veel pijn en bloedverlies waarnaar ik een andere variant voorgeschreven kreeg.

Die pil hielp tegen de pijn alleen kwamen er tal van andere klachten bij waaronder; hoofdpijn, puistjes en depressiviteit. Op dat moment koppelde ik deze klachten niet aan het pilgebruik maar als ik terugkijk is er in die periode niets anders geweest wat deze klachten kon hebben veroorzaakt.

In de jaren die daarop volgde stapte ik wel 6x over op een andere variant. Ik ben mij in de periode net voordat ik definitief stopte gaan verdiepen in de vrouwelijke cyclus en las het boek De Cyclus Strategie van Maisie Hill. Dat boek opende mijn ogen, ik besloot door te zetten en gooide mijn pilstrip inclusief voorraad de prullenbak in.

Check hier alle boekentips over jouw cyclus en hormonen!

Stoppen met de pil

Bijwerkingen gebruik van de pil

Ik kwam erachter hoe de pil eigenlijk werkt en welke bijwerkingen de pil kan hebben. Hieronder in het kort een aantal om je alvast een beeld te geven. Wil je er meer over leren? Check dan de masterclass van Kirsten ‘weg met de pil?!’ of check de andere blogs over anticonceptie op de site.

Enkele bijwerkingen van de pil;
1. Er kan tussentijds bloedverlies plaatsvinden
2. Het libido kan flink afnemen
3. Er kan meer kans zijn op een depressie en sombere gevoelens
4. Het gebruik kan leiden tot duizeligheid en migraine
5. Er kan gewichtstoename of juist afname ontstaan
6. Het gebruik kan leiden tot haaruitval
7. Er kan een hogere kans zijn op vaginale infecties
8. Het gebruik kan misselijkheid en zuurbranden veroorzaken

stoppen met de pil

Echt stoppen met de pil

Mijn eerste cycli na het stoppen met de pil waren erg onregelmatig, ook kreeg ik afkickverschijnselen zoals hoofdpijn en stemmingswisselingen. Niet gek als je bedenkt dat ik 10 jaar lang een hoge dosis synthetische hormonen heb geslikt.

Vanaf het moment dat ik gestopt ben met hormonale anticonceptie startte ik met het gebruik van Daysy, een cyclustracker. Mijn blog over de Daysy vindt je
hier en de podcast die ik samen met Kirsten heb opgenomen vindt je hier. Deze tracker geeft mij inzicht in mijn cyclus én helpt mij op een natuurlijke manier niet ongewenst zwanger te worden. Super fijn!

Na enkele maanden werd mijn cyclus regelmatiger en trokken mijn hoofdpijn en stemmingswisselingen weg. Ik ben super blij dat ik die periode heb doorgezet want vanaf dat moment
voel ik mij zoveel beter! Als ik nu terugblik vraag ik mij af waarom ik niet eerder gestopt ben?!

Twijfel jij om te stoppen met de pil?

Mocht je nu twijfelen om te stoppen met de pil, dan is het handig om je een beetje te verdiepen in jouw cyclus en je lichaam goed te ondersteunen. Ik geef je gelijk wat tips mee.

1. Zet voor jezelf de voor- en nadelen op een rij als je zou stoppen
2. Lees je in over jouw cyclus >>> check de blogs over de vrouwelijke cyclus bijvoorbeeld
3. Ondersteun jouw lichaam alvast >>> vul je magnesium en vitamine B aan (gebruik code; komweertotrust voor 10% korting).
4. Check de masterclass ‘weg met de pil?!om alle informatie over de werking van de pil te leren
    en tips en tricks om daarna een keuze te maken!

Dit heeft mij destijds zoveel inzicht gegeven en uiteindelijk doen beslissen te stoppen met de pil. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent en zou het super fijn vinden als je hieronder een bericht achterlaat. Mocht je vragen hebben, die mag je daar ook stellen. Ik kom graag met je in contact!

Nieuwsgierig naar dit onderwerp? Binnenkort nemen Kirsten en ik samen een podcast op waarbij wij in gesprek gaan over (het stoppen met) de anticonceptiepil!

Liefs,

Celine

Deel deze post!

14 reacties op “Stoppen met de pil – na 10 jaar ben ik gestopt!”

 1. Ik ben sinds gisteren definitief gestopt met de pil (ik ben 50jaar ) dit o.dat ik het ook zat was die duizeligheid, hoofdpijnen, sombere buien ,chagrijnig zijn prikkelbaar.
  Ik hoop echt dat dat gaat veranderen nu ik ben gestopt met de pil,tuurlijk weet ik ook gezien mijn leeftijd dat ik in de overgang ga dat moet ik maar gewoon op de koop nemen daar kom ik niet onderuit daar krijgt elke vrouw mee te maken.
  Maar wat kan ik verder merken nu dat ik gestopt ben met de pil?

 2. Hi nou ik ben net een maand gestopt met de pil…wat een ellende op moment.. mn menstruatie kwam 4 dagen eerder dat viel wel mee en duurde ook maar 3 dagen, heel fijn. Maar verder heb ik flink veel afkick verschijnselen.. ben nu 45 en ben wel eens klaar met die rommel vanaf jongsaf aan al geslikt. Dus zoals ik allemaal lees moet ik hier echt even doorheen en hoop me ook snel helemaal top te gaan voelen.. maar voor nu ben ik nog even niet blij.. liefs Linda

 3. Ik ben een vrouw van 45 jaar. Na Pap 3B, HPV en CIN 3 ( gelukkig alles nu oké), hormonen volledig van slag ( had Mirena i.c.m. de pil). Mirena kon niet meer na behandeling.
  Heb bijna 3 jaar lang met vage klachten gelopen, denk aan migraine achtige hoofdpijn, zere/ zware benen, stemmingswisselingen, verdrietig, steeds terug kerende schimmel infectie, onverschillig, boos op het agressieve af, zeer laag libido, moe, hartkloppingen,steeds tussentijds bloedverlies.
  Burn-out zeggen ze dan, nou het zijn gewoon hormonen, weet ik nu.
  Na talloze keren terug te zijn geweest bij de gynaecoloog en de huisarts ben ik bij een hormoon consulent geweest. Bloed geprikt, en allerlei tekorten( bij de huisarts ook geprikt en daar was het “ goed”). Alles op het randje. Besloten te stoppen met hormonen ( de pil)en ben diverse vitamines en andere supplementen gaan gebruiken.
  Direct na het stoppen ( 2 dagen) een flinke doorbraak bloeding).
  Nu bijna 2 maanden gestopt en echt ik ben een ander mens!
  Geen hoofdpijn, geen “ naar” gevoel meer, niet zo’n gejaagd gevoel, kortom; ik ben weer mezelf.
  Het is erg jammer dat huisartsen en gynaecologen de klachten niet goed begrijpen ( in mijn geval dan).

 4. Hoi fijn om je blog te lezen.
  Ik ben na 25 jaar ook gestopt met de pil, ik ben nu 40.
  De reden om te stoppen was om te kijken of het mentaal iets voor mij zou doen en om mijn natuurlijke cyclus weer te voelen en ervaren.
  Ik merk dat ik meer hoofdpijn en somberheid ervaar op dit moment. Ben nu ongeveer 1,5 maand gestopt.
  Fijn om terug te lezen dat dit erbij hoort. Want ik ervaar er wel wat zorgen over.
  Dankjewel

   1. Hoi,
    Sinds februari gestart met Yaz 24+4 voor PMS. Een lichtere pil omdat ik rond mijn 17e jaar was gestopt met de pil vanwege onverklaarbare huilbuien en down voelen. Na het stoppen knapte ik gauw op. Daarna nog 2 pillen geprobeerd en de de prikpil, maar weer dezelfde ongewenste effecten. Ik zwoor de pil af.
    Tot die PMS ook niet fijner werd na 2 zwangerschappen (lichamelijke klachten maakten wat meer plaats voor mentale klachten) en ik vertrouwen kreeg in deze lichtere pil met minder hormonen.
    Echter in augustus gestart met een antidepressiva om een restje angstklachten uit een burnout van 5 jaar geleden aan te pakken (en voor de PMS die rond de stopweek door de pil leek heen te komen.. of was dit achteraf juist van de pil?). Dit sloeg totaal verkeerd aan. Ben na 3 dagen gestopt vanwege hevige angst en paniekklachten. Dat is inmiddels 3 maanden geleden en terwijl er momenten zijn dat het beter gaat, ben ik ook nog steeds best een emotioneel wrak met af en toe paniekaanvallen. Loop al wel bij een psycholoog.

    Afgelopen week kreeg ik weer last van hevige huilbuien en paniekaanvallen (nadat het even een week of 2 wat beter leek te gaan) en ergens voelde het zo onverklaarbaar weer. Er kwamen geen negatieve gedachten aan vooraf leek het (daarna pas). Toen ik ook vervolgens een doorbraakbloeding kreeg dacht ik ‘hmm het zou toch niet toch die pil zijn hè die de boel hier lekker aan het versterken is?’. Mijn man kwam een dag later hiermee en zei ‘dit doet me zo denken aan toen je 17 was bedenk ik me.. moeten we niet proberen te stoppen en kijken wat dat gaat doen?’. Ben nu 33 overigens.

    Ik zit in mijn stopweek en zou morgenavond weer een pil moeten slikken als ik er mee door ga, maar heb al aardig besloten om er mee te kappen. Echter zit ik al in een rollercoaster qua disbalans (en zit ik al 3 maanden thuis) dus het risico kan wel zijn dat ik in een grotere disbalans kom.. maar het kan ook goed uitpakken.. pff..

    1. Heeey Wendy,
     Wat heftig allemaal!

     Ik denk dat je erg last hebt van de PMS klachten doordat je aardig wat stress te verduren hebt of had. Dit kan voor enorm veel klachten zorgen zoals angstig, depressief, moodswings maar ook echt fysieke pijn! Erg belangrijk denk ik, dat je aan de slag gaat met je cortisol (stress) levels!

     1. Hoi,

      Dank voor je reactie. Inmiddels ben ik op 3 november gestopt met de pil. Vanaf dat moment geen paniekaanvallen meer gehad (behalve in de stopweek zelf). Daarna nog wel een week of 2 veel emotioneel geweest / depressief gevoel (soms bijna de hele dag kunnen huilen door alle dagelijkse bezigheden heen).

      Twee weken na het stoppen met de pil voelde ik me opeens een heel stuk beter. Bijna van de 1 op de andere dag. Dit duurt zo’n 2 weken ongeveer. Had het gevoel te willen zingen, dansen, dingen te ondernemen, ik voelde me echt zoveel beter. Maar ook echt veel beter, alsof er een deken van mij af ging en ik moest graven naar de negatieve gedachten die ik de maanden ervoor had. Rationeel nadenken ging opeens weer als vanzelf, zonder te willen forceren. Echt weer levenslust terug. Na deze 2 weken merkte ik wel dat ik weer soms wat emotioneel kon zijn en vooral wat kortaf en prikkelbaar.

      Opzich ging het wel redelijk de afgelopen week, maar gisteren weer echt een depri dag. Niet direct suicidale gedachten, althans ik wil echt zeker niet dood(!), maar soms wel een gevoel van ‘laat dit gedoe maar allemaal zitten, ik ben zo ontiegelijk klaar met me *** voelen, ik voel me zo ontzettend naar en depressief’.
      Maar… vanochtend ongesteld geworden! 🙂 Ongeveer na zo’n 35 dagen als ik het zo even snel bereken (voorheen altijd heel regelmatig geweest, cycli van zo’n 28 dagen). Dus ik denk dat afgelopen week vooral te maken had met PMS. Ik hoop dat ik me over een paar dagen weer beter mag voelen en zo weer mijn cyclus ga herkennen. Ik hoop niet dat de PMS erger gaat worden, maar toch verkies ik dit boven het feit dat ik met de pil mij de laatste maanden bijna iedere zo voelde. En ergens hoop ik stiekem dat de PMS wat zal afnemen / verkorten naarmate mijn balans ook weer verbeterd in de komende maanden, maar ik weet niet of dat zo werkt. Maar pittig vind ik het af en toe wel.. Ik kan mijn op de slechte dagen ook echt zorgen maken over de toekomst, over of ik ook zulke klachten ga krijgen in de overgang etc. Man man, over dit soort dingen heb ik voorheen nooit nagedacht.. Het duurt wellicht nog een jaar of 10 voordat ik in de overgang kom, dus ik wil me daar nu ook niet druk over maken 🙂

      Overigens let ik al wel goed op mijn voeding (gezond met veel groente, fruit, noten, volkoren producten etc., maar soms ook wel gewoon een koekje of chocolaatje). Ook jog ik sinds een aantal maanden zo’n 3 a 4 keer in de week (rond de 45 minuten). Dus met dit soort dingen hoop ik ook dat ik alle schommelingen wat kan ondersteunen.

      Ik hoop dat ik net als jou mag ervaren dat mijn klachten (en dan met name de mentale) steeds meer afnemen gedurende komende maanden. Want PMS zal ik vermoedelijk toch blijven houden, maar ik hoop dat het wat minder wordt dan op dit moment. Maar goed, we zitten ook pas op de eerste menstruatie sinds het stoppen 🙂

     2. Ik wilde je overigens ook nog even een compliment geven over deze blog!

      Zo fijn dat er steeds meer aandacht voor komt. Ik ben geen anti-pil of anti-anticonceptie (want ongewilde zwangerschappen wilt niemand natuurlijk en voor sommige vrouwen werkt de pil juist fijn!), maar ik denk wel dat het belangrijk is dat er meer aandacht komt voor de mogelijke bijwerkingen. Huisartsen zijn hier niet altijd goed op de hoogte hiervan naar mijn idee. Zo zonde als vrouwen er pas na jaren achter komen dat ze zich beter voelen zonder de pil.

      Als ik afgelopen zomer een ander gesprek met de huisarts zou hebben gehad (waarin we het zouden hebben gehad over het feit of de klachten niet door de pil zouden kunnen komen), dan was ik niet gestart met de antidepressiva en alle oxazepam. Wat achteraf (zeer waarschijnlijk) helemaal niet nodig is geweest, maar het juist erger heeft gemaakt. Mijn gelukshormonen waren al wat minder hoog leek het en BAM daar kwam een antidepressiva overheen die klachten in het begin juist altijd versterken. Dat frustreert me soms wel, al wil ik daar niet in blijven hangen en ik kan daar nu ook niks meer aan veranderen. Wel heb ik overigens een fijne huisarts hoor, maar ik denk dat er wereldwijd gewoon meer aandacht mag komen voor de cyclus van de vrouw en de invloed door anticonceptie. En ook meer onderzoek naar betere alternatieven.

      Excuus voor deze lange reacties haha, maar het voelt even fijn om het van mij af te schrijven.

 5. Ik heb 10 jaar de pil geslikt en ben er net een maand vanaf.
  ik merk positieve maar ook veel klachten helaas.
  duizelig en hoofdpijn en ovulatie en menstruatiepijn.
  Heeft iemand hier tips voor ?

  Groetjes,

  Valerie

  1. Hi Valerie,

   Het is niet gek dat je klachten ervaart. Je lichaam moet weer even in balans komen.
   Check even de podcast over vitamines voor vrouwen om mee te starten en de blog over zaden en pitten rouleren.
   Dat is een mooie start. Ook kan de Moon Flow thee helpen. Mocht je dan last blijven houden, laat het me weten.

 6. Hé,

  Fijn dat er zo’n pagina is! Ik ben nu 34 dagen geleden gestopt. Helaas nog geen menstruatie, maar goed heb dan ook 10 jaar de pil geslikt dus hopelijk komt dat snel opgang.
  Aan het begin heel veel last van hoofdpijn, maar dat is gelukkig voorbij.

  Hoe lang duurde het bij jullie gemiddeld voordat de menstruatie opgang kwam?

  Liefs

  1. Heey, wanneer het terug komt kan heel erg verschillen per persoon!
   Check even podcast #31 (kom weer tot rust podcast) met tips over supplementen die hierbij ondersteunen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Celine

Celine Kuipers

Kattenvrouw, creatieveling, veganist en ondernemer.

Wordt blij van zelfontwikkeling, duikt graag in de wereld van de vrouwelijke cyclus. Leert elke dag iets nieuws, houdt van afwisseling en wandelt urenlang in de natuur.