3 manieren om jouw cyclus te tracken en te checken!

Als cyclus coach kan ik vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om te weten waar je in je cyclus bent. Als je eenmaal begrijpt waar je in je cyclus bent en welke invloed dat heeft op jouw gevoel, energie, humeur, eetlust en slaap dan kan je ervoor zorgen dat jouw relatie met je lichaam compleet veranderd. En dat bedoel ik in een positieve zin!

In mijn cursussen leer ik vrouwen hoe zij het beste om kunnen gaan met onze hormonale schommelingen gedurende de maand. We kijken naar voeding, beweging, seks, relaties, rust, jouw sociale leven en nog veel meer. Echter, om ermee aan de slag te kunnen gaan, zou je eerst moeten begrijpen in welke fase van de maand jouw lichaam zich bevindt.

In deze blog, kan je meer uitleg vinden over de verschillende fases en seizoenen van onze cyclus! Neem die vooral even door, zodat je weet waar ik het over heb als ik praat over lente, zomer, winter en de herfst! Nou je dat weet, laten we eens kijken hoe je het beste kunt gaan tracken en checken. Let’s go!

Cyclus trackers

Een gemakkelijke manier om te weten waar je bent in je cyclus én om meer overzicht te krijgen hoe je door je cyclus beweegt, is door het bijhouden van via een cyclus tracker. Dit kan je via een app doen (er zijn er duizenden), je kan in je eigen agenda of bulletjournal notities maken óf je gebruikt een printbare versie. Ik heb er speciaal eentje voor jullie ontworpen!

Als je gaat tracken, is het handig om per dag heel kort, de volgende vier punten voor jezelf te omschrijven. Dit kan zijn met één woord, een korte zin, een cijfer of iets anders….wat voor jou werkt!

  • Hoe voel ik me fysiek? –> Moe, vol energie, krampen, slap, super sterk, goed geslapen of juist niet etc
  • Hoe voel ik me mentaal? –> verward, scherp, to the point, overal en nergens, zin in actie etc
  • Hoe voel ik me emotioneel gezien? –> prikkelbaar, huilerig, super happy, stabiel, moodswings, rustig, kalm, etc
  • Waar heb je behoefte aan? –> wil je connecten met mensen? Ben je liever alleen? Heb je behoefte aan een warm bad of een goed gesprek?

Door dit een aantal weken achter elkaar te doen, zal je patronen gaan herkennen. Die patronen geven jouw inzicht en kan je gaan linken aan de verschillende seizoen. Ben je bijvoorbeeld een paar dagen super blij, vol energie en heb je zin om met mensen af te spreken? Grote kans dat je in de zomer zit….zie je de week daarna dat veranderen naar minder energie, iets minder happy en wat vaker moe? Dan kom je in je herfst…

Gebruik dus een tracker die voor jou werkt en zorg dat je elke ochtend even een moment neemt om te realiseren hoe jij je werkelijk voelt. En als je al weet hoe je kunt werken mét je cyclus, start daar dan gelijk mee.

 

Cervixslijm

Een andere manier om te herkennen waar je bent in je cyclus is door middel van het controleren van je cervix slijm ook wel je afscheiding genoemd. Cervix slijm is stom gezegd, wat je in je onderbroek kunt terugvinden. Soms is het wat dikker, soms wat dunner, soms heel vloeibaar en bij sommige vrouwen valt het er soms weleens letterlijk gewoon uit!

Hoe weet je nou qua slijm waar je zit? Er zijn verschillende fases van je slijm te herkennen, zoals je kunt zien in de afbeelding hieronder, maar we gaan de makkelijkste pakken qua herkenning. Rond je ovulatie is jouw cervix slijm namelijk volop aanwezig en ook duidelijk te linken aan je ovulatie. Wanneer je namelijk je slijm tussen 2 vingers doet en het is rekbaar, vloeibaar en ziet eruit als rauw eiwit dan weet je dat je in je zomer zit. Het is dus echt zo goed als doorzichtig (rauw eiwit) en vrij elastisch. Je kunt stom gezegd, er draden van trekken tussen je vingers!

cervixslijm

Stand van de baarmoederhals

Een andere indicator vanuit je lichaam is de positie van je baarmoedermond en hoe deze aanvoelt. Dit kan je heel simpel controleren door geregeld een vinger in je vagina te steken en te voelen waar je baarmoedermond zich bevindt.

Tijdens je pre-ovulatie en ovulatie zit je baarmoedermond hoger dan gedurende je pre-menstruatie en menstruatie. Denk aan ongeveer twee knokkels tot een hele vinger naar binnen. Gedurende je winter is dit net iets voorbij de eerste knokkel. Doordat je baarmoederhals in de winter en einde herfst laag ligt, kan je meer pijn ervaren tijdens de seks in deze seizoenen. Ook kan de baarmoedermond verschillend aanvoelen. Gedurende jouw herfst en winter zal je baarmoedermond wat harder aanvoelen (zoals het puntje van je neus) en is die gesloten. In de lente en zomer zal het wat zachter aanvoelen, is die iets vochtiger en staat die een stukje open.

Dit zijn dus enkele manieren om voor jezelf te ontdekken in welke fase of seizoen je zit van je cyclus. Je kunt vanaf dat moment ook gaan bijhouden hoe regelmatig jouw cyclus is en hoe het invloed heeft op jouw emoties, gevoel, energie en nog veel meer!

Ik raad je aan om te gaan starten met het rouleren van zaden en pitten als je eenmaal weet waar in je cyclus jij je bevindt. Door gebruik te maken van deze superfoods, help je jouw hormonen in balans te krijgen zodat jouw cyclus een stuk beter wordt! De volgende stap naar een krachtige cyclus…

Mocht je hiermee echt aan de slag willen, dan adviseer ik je om de cursus ‘leve met je flow’ te gaan volgen. Hier leer ik je alles over jouw cyclus, seizoenen en bijbehorende hormonen. Je ontdekt hoe je kunt leven met je cyclus en daar juist je voordeel mee doen!

See you there?

Deel deze post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle