samenwerken met je cyclus

5 redenen om te gaan samenwerken met je cyclus

Wat levert het op en wat heb je er aan als je gaat samenwerken met je cyclus? Er zijn onwijs veel klachten die voorkomen kunnen worden als je weet hoe jouw lichaam werkt. Je kunt je lichaam gaan begrijpen en ondersteunen. Je zult je dan veel beter, energieker en zelfverzekerder gaan voelen! Ik geef je 5 redenen waarom je zou moeten samenwerken met je cyclus. Ook vertel ik je hoe jij daar je eerste stappen in kunt gaan zetten.

1: Het is makkelijker

Samenwerken met je cyclus is makkelijker dan er tegenin gaan. Vergelijk het met tegen de stroming in zwemmen of tegen de wind in fietsen. Het is nu eenmaal een stuk makkelijker om met de elementen mee te gaan. Dat is precies hetzelfde met jouw lichaam. Jouw menstruatiecyclus en jouw hormonen werken op een bepaalde manier, met een bepaalde reden. Als je daar tegenin gaat, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijker.

Het is misschien een beetje lastig om je voor te stellen hoe het is om samen te werken met je cyclus, als je dit nog niet doet. Maar als jij je cyclus en je lichaam leert kennen, dan zul je ervaren wat het je allemaal brengt. Een hoop zal duidelijk worden voor je, en de puzzelstukjes zullen op hun plek vallen.

samen werken met je cyclus

2: je leert je lichaam écht kennen

Je gaat begrijpen waarom je dingen doet zoals je doet, en waarom je lichaam op dingen reageert zoals het doet. Je begrijpt bijvoorbeeld de verschillende fases in je cyclus, de wisselingen in je hormonen en dat je brein daardoor ook constant veranderd. 

Ook ga je begrijpen dat jij jezelf het ene moment veel aantrekkelijker vindt dat het andere moment en dat je libido soms veel hoger is dan op een ander moment. Je begrijpt ook waarom je soms veel meer voorspel in de slaapkamer nodig hebt dan andere keren.

Er zijn zoveel dingen die wij als vrouw dagelijks mee maken die gelinkt zijn aan onze hormonen. Als je snapt hoe dit werkt, dan snap je dus hoe jouw lichaam werkt. En als je snapt hoe jouw lichaam werkt, dan kan je er dus mee gaan samenwerken.

3: je gaat meer van je lichaam houden

Door samen te gaan werken met je cyclus ga je veel meer van je lichaam houden en van alles wat ze voor jou doet. Wij vrouwen balen snel van onszelf en van ons lichaam als het even niet doet wat wij graag willen. Neem bijvoorbeeld sporten, de ene week ga je super lekker en ben je heel trots op je prestaties. Een week later ga je weer en krijg je amper hetzelfde gewicht opgetild of het kosten die burpees veel meer moeite dan normaal.

Wat doen je dan? Je raakt gefrustreerd en wordt boos op jezelf. Je vindt dat je daarom juist nog harder je best moet gaan doen.

Dat kan juist tot heel veel klachten lijden. Dus als je begrijpt waardoor dit komt, geeft het ten eerste al een stukje rust en acceptatie. Je weet dan dat het komt door je hormonen en je gaat dan nadenken wat je kunt doen om je lichaam daarin te ondersteunen.

Dat is in mijn ogen ook echt een manier van liever worden voor jezelf en houden van je eigen lichaam. Het maakt helemaal niet uit dat je de ene week 30 kilo kan tillen en de week daarna 32 kilo. Het gaat erom hoe jij je over het algemeen voelt.

In de cursus ‘leven met je flow’ ga ik je precies uitleggen waar dat allemaal aan ligt, waarom jij doet wat je doet en wat jij kunt doen om je lichaam daarin te ondersteunen. 

4: het zal PMS klachten verminderen

Als je leert samenwerken met je cyclus, zullen heel veel PMS klachten weg gaan. Je geeft je lichaam dan wat het nodig heeft. Heel veel PMS klachten komen door stress, te weinig aan jezelf denken, verkeerde voeding of door problemen met je lever die je kunt gaan ondersteunen.

Als je gaat leven met je cyclus, gaan er klachten verdwijnen. Je gaat tekorten aanvullen en stress verminderen of voorkomen. Je zult leren dat je je lever en je darmen heel hard nodig hebt en je gaat het belang daarvan inzien zodat je ze kunt gaan ondersteunen.

Het gaat klachten wegnemen als jij de rust durft te pakken die jij nodig hebt en die jij verdient.

5: het brengt je rust en vertrouwen

Het brengt je rust omdat je weet wat er in je lichaam gaat gebeuren en hoe je dit kunt ondersteunen. Wanneer jij rustig bent en je lichaam kent, dan heb je ook vertrouwen in je lichaam.

Veel vrouwen hebben een onregelmatige cyclus, de ene keer duurt het 25 dagen en de andere keer 29 dagen. Ze worden hier dan onrustig van en raken gestrest, terwijl een cyclus tussen de 25 en 32 dagen volkomen normaal is. Dat is gewoon een regelmatige cyclus. Er kan altijd een speling van 4 dagen tussen zitten, je heb dan nog steeds een regelmatige cyclus.

Dus als je weet hoe je lichaam werkt, dan geeft dan rust en vertrouwen. Het brengt ook rust en vertrouwen in je manier van denken, want zoals ik al zei verandert ons brein ook heel erg veel. Wanneer jij in je herfst zit (de PMS week) en je voelt je te dik of je denkt dat niemand op jou zit te wachten. Dan kan het al zo veel rust geven als je weet waar dat door komt en dat dat stemmetje na 2 dagen weer weg is.

Je weet dan uiteindelijk ook wat je kunt doen om hiermee om te gaan, het tegen te gaan of het te voorkomen. Het kan ook heel veel rust brengen in je relatie met je partner of met je kinderen. Want wanneer jij kunt uitleggen hoe jij je voelt, waar je zit en wat er met je gebeurt dan kunnen zij je daarbij helpen en in ondersteunen.

samenwerken met je cyclus

Wil jij meer weten over hoe jij je lichaam kunt gaan ondersteunen door samen te werken met je cyclus? Doe dan mee met de cursus ‘leven met je flow’!  

Alle informatie hierover kan je vinden door hier te klikken!

Nog niet klaar voor de cursus maar wil je meer leren over je cyclus? 
Luister dan mijn podcast via Spotify of Apple podcast

 

Liefs,

Kirsten

Deel deze post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle