kleur van jouw menstruatiebloed

De kleur van jouw menstruatiebloed

Een onderwerp waar niemand je ooit écht iets over vertelt, de kleur van je menstruatiebloed. Jammer, het is namelijk heel belangrijk en het vertelt je ook veel over je menstruatie en gezondheid. Bij een gezonde vrouw is de kleur meestal tussen helderrood en bruin, maar natuurlijk geldt hierbij: Ieder mens is anders.

Verschillende kleuren menstruatiebloed

Tijdens je menstruatie heb je vaak te maken met verschillende kleuren bloed. De kleur kan wat zeggen over je menstruatie, ovulatie en gezondheid.

  • Helderrood: Natuurlijk ziet helderrood voor iedereen er anders uit, van ‘ketchup-kleur’ tot rood-rood. Een helderrode kleur is meestal wanneer de menstruatie doorzet, de start. Het is het teken van een gezonde menstruatie.

  • Zachtrood/lichtroze: Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je moeite hebt met ovuleren, omdat je lichaam weinig oestrogeen aanmaakt. Dat kan komen door een bepaalde anticonceptie, zoals de spiraal. Die zorgt er namelijk voor dat je minder bloedverlies hebt. Ook kan het komen door bloedarmoede.

  • Oranje: Prachtige kleur, maar niet voor je menstruatiebloed. Wanneer de kleur oranje is, is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Dit kan namelijk een teken zijn van bacteriële vaginose of een soa.

  • Donkerpaars: Wanneer het menstruatiebloed echt richting aubergine-paars gaat, dan is er vaak sprake van een oestrogeendominantie. Dat gaat vaak gepaard met vervelende pms-klachten. Ik heb een podcast en een blog over oestrogeendominantie, interessant om eens naar te luisteren of te lezen wanneer je hiermee te maken hebt.

  • Donkerbruin/zwart: Bij een donkerbruine tot zwarte kleur is er meestal geen reden tot paniek, dit is oud bloed. Vaak komt dit voor bij het begin of bij het einde van je menstruatie. Wanneer dit tijdens de hele periode van je menstruatie is, dan is er misschien iets anders aan de hand. Dit kan komen door anticonceptie en het komt ook vaker voor wanneer je pms-klachten hebt.

  • Grijs: Eigenlijk geldt hier hetzelfde als bij oranje, dit is niet de kleur voor je menstruatiebloed. Bij een grijze kleur kan het ook duiden op bacteriële vaginose of een soa. Ik raad een bezoek aan de huisarts aan.
menstruatiebloed

Gezonde menstruatie

Bij een gezonde menstruatie is de kleur van het bloed dus helderrood tot bruin, maar donkerbruin en zwart is geen reden tot paniek. Wanneer je lichtrood, roze, oranje, donkerpaars of grijs ziet, is het verstandig om het in de gaten te houden. Is het iedere keer hetzelfde? Of zit er variatie in? 

Mocht het nou een heel andere kleur zijn, bijvoorbeeld groen, dan zou ik zeker even langs een huisarts gaan.

Wil je meer leren? Volg dan mijn cursus Leven met je Flow. Hier leer je alles wat je als vrouw had moeten leren over je eigen lichaam. Daarnaast kan je mij volgen op Instagram @komweertotrust en mijn podcast (kom weer tot rust)  beluisteren in jouw favoriete app.

 

Liefs, 

Kirsten

Deel deze post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle