menstruatiecyclus

Help, ik heb een korte menstruatiecyclus!

Je menstruatiecyclus start op de dag dat je ongesteld wordt en heeft een gemiddelde duur van 28 dagen, waarna je weer opnieuw menstrueert. Elk lichaam is anders en uniek, dus het kan zijn dat je een cyclus van 22 dagen hebt, terwijl iemand anders een cyclus van 32 dagen heeft. In hoeverre heb je daar invloed op? En wat kun je eventueel doen om je cyclus langer te maken? Lees het antwoord in dit artikel, of beluister de podcastaflevering “Help, ik heb een korte cyclus”.

Vier fases binnen de menstruatiecyclus

Je menstruatiecyclus bestaat uit vier fases. Om te bekijken óf en hoe je je cyclus kunt verlengen, moet je eerst weten welke fase van je cyclus korter duurt dan gemiddeld.

 1. Menstruatie: 3-7 dagen (winter)
  Op de dagen dat je bloed verliest, menstrueer je. Sommige vrouwen menstrueren drie dagen, terwijl anderen een hele week menstrueren. Op de duur van je menstruatie heb je geen invloed.

 2. Pre-ovulatie: 6-10 dagen (lente)
  De periode tussen je menstruatie en je ovulatie in heet de pre-ovulatie. Om te weten hoe lang deze fase duurt, moet je weten wanneer je ovulatie plaatsvindt. Als je gedurende je hele cyclus ’s ochtends je lichaamstemperatuur opmeet, kun je concluderen wanneer je precies ovuleert. In podcastaflevering 32 vertel ik je daar uitgebreid over!

  Als er relatief weinig dagen tussen jouw menstruatie en ovulatie zitten, betekent dat dat je oestrogeenlevel snel stijgt, waardoor je eisprong (ovulatie) snel plaats kan vinden. Dit uit zich doorgaans in klachten als pijnlijke borsten of migraine.

  Manieren om je oestrogeenlevel in balans te houden en de pre-ovulatie-fase te verlengen:
  – Het eten van zaden en pitten
  – Het eten van een rauwe wortel per dag
  – Het minderen van je alcoholinname

 3. Ovulatie: 2-3 dagen (zomer)
  De ovulatie is net als de menstruatie een fase waar je geen invloed op hebt. De eisprong duurt meestal zo’n twee tot drie dagen. 

 4. Pre-menstruatie: 12-16 dagen (herfst)
  Tussen je ovulatie en het begin van een nieuwe menstruatiecyclus zit bij ruim 90% van de vrouwen tussen de twaalf en zestien dagen. Het hormoon dat de duur van deze pre-menstruatie-fase beïnvloedt, is progesteron. We maken progesteron aan uit het vliesje dat om je eicel heen zit. Als dit vliesje schade oploopt of zich niet goed ontwikkelt, zal je lichaam minder progesteron aanmaken. De duur van je pre-menstruatie is afhankelijk van wanneer je progesteron opraakt, dus je menstruatie zal sneller beginnen als je minder progesteron aangemaakt hebt.

Progesteron in balans houden

Manieren om je progesteronlevel in balans te houden en je pre-menstruatie-fase te verlengen:

 • Maak ruimte voor voldoende ontspanning
 • Zorg voor een goede nachtrust
 • Eet voldoende, en eet voldoende gezonde vetten en eiwitten
 • Sport niet te fanatiek
 • Houd je oestrogeenlevel in balans
 • Drink de nieuwe Baby Flow thee!

Stuur me gerust een DM op Instagram als je hulp nodig hebt bij het uitzoeken van je fases!

Wil je meer leren? Volg dan mijn cursus Leven met je Flow. Hier leer je alles wat je als vrouw had moeten leren over je eigen lichaam. Daarnaast kun je mij volgen op Instagram @komweertotrust en kun je mijn podcast (kom weer tot rust) beluisteren in jouw favoriete app.

Liefs,

Kirsten

Deel deze post!

2 reacties op “Help, ik heb een korte menstruatiecyclus!”

 1. Hoi Kirsten,
  Ik heb een korte cyclus, van gemiddeld 22 a 23 dagen en ben daarom met laag gedoseerde bio identieke hormonen (oestrogeen spray en progesteron pillen) begonnen. Terwijl ik eigenlijk niet eens weet of mijn 2e of 4e fase de ‘boosdoener’ is en als het zo lees in jouw blog is dat wel relevant?
  Dank en groetjes Laura

  1. Heey Laura,
   Jaa ik zou altijd eerst onderzoeken waar het door komt. Hoewel bio identieke hormonen best oké zijn, is het wel handig om te weten wat er aan de hand is waardoor je cyclus zo kort is. Vaak kan je het op een natuurlijke manier oplossen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle