temperatuurmethode blog

Temperatuurmethode, hoe werkt het?

Hoe werkt de temperatuurmethode, waar moet je op letten en wat is belangrijk? Ik ben voorstander van het meten van je basale lichaamstemperatuur, het is een goede manier om meer inzicht te krijgen in je menstruatiecyclus en je lichaam beter te leren kennen. Zo kan je onder andere zien of je ovulatie al is geweest, maar ook of je menstruatie voor de deur staat en of je ziek aan het worden bent. Daarnaast is de temperatuurmethode ook een goede vervanging voor hormonale anticonceptie.

Basale temperatuur meten in de ochtend

Het eerste dat je moet weten over de temperatuurmethode is dat we het hebben over jouw basale lichaamstemperatuur in de ochtend. Je basale lichaamstemperatuur betekent je temperatuur wanneer je lichaam in rust is, maar niet in slaap. Deze meet je wanneer je minimaal 3 tot 4 uur hebt geslapen, direct na het wakker worden. Dus niet eerst nog een aantal keer draaien en snoozen, een bezoek brengen aan het toilet of knuffelen met je partner, maar direct meten zodra je wakker wordt. Iedere beweging die je maakt zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt.

Wordt je om 4 uur ’s nachts wakker om naar het toilet te gaan? Je kan er voor kiezen om dan te meten. Wanneer je zeker weet dat je daarna nog minimaal 3 uur kan slapen, dan is het niet nodig en kan het wanneer je écht wakker wordt. Door consequent iedere ochtend je temperatuur te meten krijg je overzicht in je basale lichaamstemperatuur.

Hoe werkt de temperatuurmethode

Waarom kan je nou aan je temperatuur zien of je een gezonde hormoonbalans hebt én hoe kom je er nou achter of je gaat ovuleren of menstueren? Daarvoor moeten we een klein beetje biologie snappen. 

Wanneer je ovulatie is geweest, maakt je lichaam progesteron aan. Dit zorgt voor een stijging in je lichaamstemperatuur. Dezze stijging blijft aanwezig tot jouw progesteron weer op is. Als dat punt is bereikt, daalt jouw temperatuur weer (en start vaak je menstruatie). Zo heb je in jouw innerlijke winter en lente vaak een lagere temperatuur dan net na jouw zomer en gedurende de herfst.

Wanneer je iedere ochtend bijhoudt wat je temperatuur is, kan je heel duidelijk het verschil zien. Je kan je ovulatie bevestigen zodra je drie dagen achter elkaar een hogere temperatuur hebt en op de derde dag minimaal een verschil hebt van 0.2 graden met je lage lichaamstemperatuur. (let op er zitten meer regels aan als je dit voor anticonceptie wilt gebruiken)

Heb je een ovulatie gehad? Top, dat is super goed nieuws vanuit jouw lichaam en hormonen. Als je een paar manden achter elkaar bijhoudt hoeveel dagen er tussen jouw ovulatie en menstruatie zit. Kan je voortaan voorspellen wanneer jouw menstruatie weer voor de deur staat.

3. Waar moet je op letten?

Als je jouw ovulatie wilt bevestigen via een temperatuurstijging, dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Erg belangrijk om dit even goed op te slaan!

1. Meten bij opstaan
Zoals eerder gezegd, direct meten bij wakker worden. Niet eerst andere dingen gaan doen die jouw temperatuur kunnen beinvloeden. Neeeee ook niet 3x snoozen en omdraaien. Doe je die dingen wel? Kan je jouw meting niet meenemen. 

2. Andere oorzaken hoge meting
Niet elke hogere temperatuur betekent ovulatie! Er zijn verschillende factoren die je lichaamstemperatuur kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een nacht slecht slapen en een avondje uit met alcohol of suikerhoudende drankjes. Maar ook wanneer je naar de andere kant van de wereld bent gevlogen en er een tijdsverschil is. 
Vaccinatie of ziek worden/zijn kan ook effect hebben op je lichaamstemperatuur en zorgen voor een afwijkende meting. Een stijging zegt dus niet direct dat je ovulatie plaats vindt, let ook op de omstandigheden waarin je je bevindt.

3. Check ook altijd je cervixslijm
Jouw slijm geeft een duidelijk beeld over je vruchtbaarheid. Denk je dat je ovulatie net is geweest? Hoe was je slijm de dag ervoor? Eiwit-achtige kleur, flexibel, draderig? Grote kans dat je aan het ovuleren was. Temperatuurstijging die je niet verwachtte? Hoe is je slijm? 

Tijdens mijn cursus Leven Met Je Flow ga ik in de masterclass natuurlijke anticonceptie hier dieper op in. Je krijgt na aanmelding direct toegang tot alle informatie, de leeromgeving en de community. 

temperatuurmethode
Temperaturen met Daysy

Welke thermometer heb ik nodig?

De meeste thermometers hebben maar één getal achter de komma. Maar om de verschillen in ons lichaam goed te kunnen meten, heb je een thermometer nodig met twee getallen achter de komma. De sprong rondom je ovulatie kan verschillen tussen 0,5 en 2 graden. Het verschil van 0,5 zie je dus niet goed als je een thermometer gebruikt met één getal achter de komma. Koop daarom een basale thermometer of ovulatiethermometer. 

Het is belangrijk om de gemeten temperaturen bij te houden. Zelf gebruik ik de Daysy, dit is een ovulatiethermometer in combinatie met een app die alles voor je bijhoudt. Na het opmeten van je temperatuur in de ochtend, krijg je ook een kleur te zien. Deze kleur geeft aan of je vruchtbaar bent, of niet. Met de code komweertotrust krijg je €10 korting!

Maar je kan ook zelf de temperatuur bijhouden in een app mijn twee favorieten;
– Read your body app (zie afbeelding hieronder)
– Flo app

Daarnaast zijn er sinds kort twee nieuwe methodes in Nederland, de OURA-ring en Tempdrop. De OURA-ring is een mooie ring, die je gewoon om je ringvinger draagt. Alles wordt gemeten, zoals je hartslag, temperatuur, slaap en beweging. Dit wordt allemaal bijgehouden in de app ‘Natural Cycles’, waar zij mee samen werken. Tempdrop is een apparaat die je tijdens het slapen om je bovenarm hebt. Hierdoor hoef je niet meteen na het wakker worden je temperatuur te meten, al is dit puur een kwestie van gewenning.

temperatuurmethode
Gebruik van de Daysy

Je lichaam begrijpen door de temperatuurmethode

Wanneer jij de temperatuurmethode toe gaat passen, leer je je lichaam beter kennen. Het is niet alleen een methode om je vruchtbaarheid te meten, maar ook om je cyclus te herkennen. Als je weet wanneer je ovulatie plaats vindt, weet je ook wanneer je menstrueert en in welk seizoen je bent.

Je leert je lichaam beter begrijpen, je kan beter je grenzen aangeven, wordt liever voor jezelf en je zal meer energie hebben.

Wil je meer leren over de temperatuurmethode en het begrijpen van jouw lichaam en cyclus? Meldt je dan aan voor de cursus Leven Met Je Flow. Ik zou het heel leuk vinden om je welkom te heten in mijn community!

Volg mij op Instagram @komweertotrust en luister mijn podcast in jouw favoriete app.

Tot de volgende!

Liefs, Kirsten

Deel deze post!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle

Black Friday?
Ik doe het anders!

Wat nou als je dit jaar geen spullen koopt, maar investeerd in jezelf? En niet alleen in jezelf, maar ook in de grote droom van een kleine ondernemer?

Daarom vind je bij Kom Weer Tot Rust geen Black Friday Deals, maar investeringsdeals!

One Day Retreat

Op 5 januari is er weer een one day retreat in Breda. Jouw kans om na alle drukke feestdagen, weer even de focus op jezelf te leggen en bij te komen. Zodat jij in 2025 de beste versie van jezelf kunt worden!

New Year, New You!