Seedcycling, zaden & pitten rouleren voor je hormoonbalans!

Veel vrouwen hebben maandelijks te maken met klachten zoals menstruatiepijn, rugpijn, PMS, vermoeidheid, slapeloosheid, pijn aan borsten, acné, een opgeblazen gevoel en het gevoel dat je maar kunt blijven eten en nooit verzadigd raakt. Dit komt waarschijnlijk doordat je hormonen niet in balans zijn! Gelukkig zijn er vele manieren om hier vandaag nog iets aan te doen. Een makkelijke en simpele manier om mee te beginnen is het gebruik van zaden afgestemd om je menstruatiecyclus. Lees eerst even deze blog, zodat je weet hoe de cyclus eigenlijk in elkaar steekt en werkt!

pms klachten

Zoals je weet of wellicht net gelezen hebt veranderen je hormonen elke keer om ervoor te zorgen dat je lichaam doet wat het hoort te doen. Zonder dat we het ons realiseren wordt dit proces de gedurende de dag verstoord door diverse factoren. Denk hierbij aan het gebruik van anticonceptie, stress in het lichaam, te weinig slaap, hormonen in onze voeding en cosmetica en nog veel meer. Dit betekent dat je hormonen snel uit balans kunnen raken en als dat gebeurt dan ligt het hele mooie systeem plat. Alle hormonen staan met elkaar in connectie dus gaat er eentje uit balans, dan gaat de rest ook!

Zaden & pitten rouleren

Hoe kunnen zaden en pitten hier dan aan bijdragen? Nou deze kleine wondertjes bevatten allemaal geweldige stoffen die je lichaam op het moment dat het dat nodig heeft kunnen helpen om die hormoonbalans zo goed mogelijk te houden! Dit kan je direct gaan toepassen als je weet in welke fase je zit, want het is wel de bedoeling dat je per fase kijkt wat je lichaam nodig heeft!

hormonen in balans

Menstruatie + pre-ovulatie (winter + lente)

Tijdens jouw menstruatie staan jouw hormonen op de laagste stand. Echter, moeten die wel weer gaan stijgen om ervoor te zorgen dat je een eisprong hebt. Daarvoor willen we oestrogeen verhogen en alvast progesteron aanvullen, voor de fases daarna! Hiervoor werken lijnzaad en pompoenpitten super goed.

Lijnzaad is rijk aan lignanen welke ervoor kan zorgen dat je oestrogeen sneller wordt aangevuld. Echter bij een oestrogeen dominantie kunnen de lignanen ook juist overbodige oestrogenen blokkeren.

Pompoen pitten: deze pitjes zijn rijk aan zink en magnesium welke de aanmaak van progesteron in deze fase stimuleren en na je eisprong juist helpen af te voeren.

Ovulatie + pre-menstruatie (zomer + herfst)

In deze fase moet je oestrogeen gaan dalen en progesteron iets omhoog. Vaak hebben we hier te maken met oestrogeen dominantie wat voor veel klachten zorgt. Extra belangrijk om dus de lever te ondersteunen, zodat alle overtollige oestrogeen snel het lichaam kan verlaten!

Sesamzaad is rijk aan calcium en bevat lignanen, die in dit geval de overtollige oestrogenen blokkeren (want hier hebben we juist progesteron nodig).

Zonnebloempitten: zijn rijk aan selenium, een sporenmineraal dat de reinigingsfunctie van de lever stimuleert en dus de hormoonbalans in zijn geheel reguleert.

Hoe pas je dit toe?

Het is eigenlijk heel erg simpel. Probeer per dag de zaden en pitten toe te voegen die passen bij de fase van je cyclus. Een theelepel per soort, per dag kan al wonderen verrichten.

 

En zeg nou eerlijk, als het zó makkelijk is om je PMS klachten te verminderen, waarom zou je er dan niet vandaag nog mee beginnen?

Liefs,

Kirsten

Deel deze post!

5 reacties op “Seedcycling, zaden & pitten rouleren voor je hormoonbalans!”

  1. Pingback: Eet 2 paranoten per dag voor je hormonen! - Kom weer tot rust

  2. Pingback: Heb je een laag libido? Hormonen kunnen de oorzaak zijn! - Kom weer tot rust

  3. Pingback: 6 Vakantie tips om je hormonen in balans te houden - Kom weer tot rust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle