hormoonverstorende stoffen

Hormoonverstorende stoffen, welke switch maak jij?

Ik heb het al vaker gehad over oestrogeendominantie. Wat het is, hoe het ontstaat, wat voor klachten het met zich mee kan brengen en natuurlijk ook hoe je er vanaf komt. Nu ga ik het met je hebben over giftige, toxische hormoonverstorende stoffen. Jouw dagcreme, make-up en zelfs jouw pannen kunnen namelijk voor klachten zorgen!

Wat zijn hormoonverstorende stoffen?

Je kan je misschien voorstellen dat in de afgelopen 50 jaar er veel is veranderd in ons leven. Er zijn allerlei producten op de markt gekomen om ons leven makkelijker of mooier te maken. Er zijn overal supermarkten en bezorg opties, dus jagen voor ons voedsel is niet meer nodig. Daarnaast heeft de beauty industrie ervoor gezorgd dat we een soort druk voelen er altijd prachtig en stralend uit te moeten zien. Met geschoren benen, frisse oksels, een goede laag make-up en een geweldig kapsel voor de dag komen is niet meer dan normaal.

Dit heeft allemaal invloed op onze hormonen. Er komen veel klachten voort uit oestrogeendominantie die ontstaat door een tekort aan progesteron of door een overschot aan oestrogeen. Een overschot aan oestrogeen kan komen door een hoge aanmaak van oestrogeen vanuit het lichaam of door het extra binnen krijgen van xeno-oestrogenen. Het teveel aanmaken van oestrogeen door het lichaam zelf, komt alleen voor rondom de overgang. Dit betekent dus dat de meeste vrouwen met oestrogeendominantie te maken hebben met een hoog gehalte door de enorme hoeveelheid xeno-oestrogenen (nep hormonen) die we binnen krijgen door onder andere onze verzorgingsproducten en make-up.

hormoonverstorende stoffen

Hormoon verstorende stoffen in ons lichaam zoals bijvoorbeeld pesticiden, metalen, microplastics, oplosmiddelen, parabenen, sulfaten en nog veel meer kunnen de productie van bepaalde hormonen stimuleren of juist afremmen. Ze kunnen ook klierweefsel beschadigen zoals bijvoorbeeld de schildklier en de eierstokken. Tot slot kunnen ze de oestrogeenstofwisseling verstoren en de hormoonreceptoren blokkeren of verstoren. Het zorgt er simpel gezegd voor dat oestrogeen niet goed afgevoerd kan worden en daardoor blijft hangen in het lichaam. Hierdoor krijgen we een overschot wat voor veel PMS klachten zorgt.

Weg met hormoonverstorende stoffen!

3 simpele wissels die jij kunt gaan maken, om minder van deze stoffen in je lichaam te krijgen!

  1. Gebruik glas in plaats van plastic. Plastic bevat diverse chemische producten waaronder bisenol (BPA) die boost oestrogeen na in het lichaam en verstoort het proces waarbij oestrogeen wordt omgezet. Zeker als plastic warmer wordt, kan het gaan ‘zweten’. Hierbij komen giftige stoffen vrij die niet alleen de hormonen verstoren, maar ook voor ontstekingen in het lichaam zorgen. Bewaar je eten en drinken daarom altijd in een glazen variant! Switch bijvoorbeeld jouw plasticfles –> voor deze prachtige glazen variant!

     

  2. Switch naar natuurlijke producten. Gemiddeld smeren we 120 chemische stoffen op onze huid voor we de deur uit zijn. Gebruik voortaan een dagcrème zonder hormoonverstorende stoffen. Ook natuurlijke make-up, deodorant, shampoo, bodylotion en tandpasta zijn echt aan te raden! Ik koop mijn favorieten bij biocareonline omdat ik wéét dat zij allemaal top producten hebben voor je hormonen. Zeker het make-up merk INIKA is echt heel fijn. Ze hebben hier ook al vele prijzen voor gewonnen en ook geen plastic verpakkingen! lees hier mijn blogs die ik voor ze mag schrijven!

     

  3. Kijk eens naar je pannen. Ja die geweldige antiaanbaklaag is helemaal niet zo geweldig voor je lijf. De gefluoreerde chemicaliën die hiervoor worden gebruikt, worden ook gebruikt om kleding waterproof te maken. Ze zijn volledig bestand tegen een biologische afbraak, wat betekent dat het mogelijk nooit afgebroken kan worden of zelfs het lichaam verlaten. Ze kunnen de productie van de schildklier- en eierstokhormonen beïnvloeden. Vervang de antiaanbak pannen voor roestvrijstaal bijvoorbeeld.

PMS klachten

Dit zijn slechts 3 kleine swaps, er valt nog veel meer over te leren en te vertellen. In de masterclass ‘weg met pms’ leer ik je nog véél meer concrete tips waar jij mee aan de slag kunt gaan, zodat PMS klachten verleden tijd zijn. Zodat jij zonder pijn, ibuprofen en dekentjes jouw menstruatie door kunt komen. Starten en kijken kan wanneer en waar jij wilt!
Je vind alle informatie hier –> masterclass weg met pms!

Bye bye PMS, hello meer energie, meer rust, meer zelfliefde en nog veel meer!

Hopelijk heb ik je weer iets bewuster gemaakt van de producten die jouw lichaam écht in de problemen kan brengen en pijn kan veroorzaken. Wil je nog meer leren? Ik deel veel tips, ervaringen en informatie op mijn instagram @komweertotrust en in mijn podcast. Deze kun je luisteren via bijvoorbeeld Spotify en Apple podcast. Ik zou het geweldig vinden om je daar terug te zien en iets van je te horen. Stuur me gerust een bericht of DM!

Tot de volgende!

Liefs, Kirsten

Deel deze post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle