Heb jij veel last van moodswings en eetbuien vlak voor je menstruatie? Of heb je last van andere PMS klachten zoals zoals acne, hoofpijn, een opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, migraine of buikkrampen. Weet dan dat dit er allemaal NIET bij hoort!
Met voeding en een juiste levensstijl kun je daar heel veel verandering in brengen.
Wat is PMS?
PMS staat voor ‘premenstrual syndrome’. Het zijn de klachten die je een paar dagen voor- of op de eerste dagen van je menstruatie kunt ervaren. Dit zijn vaak de dagen dat je opmerkingen van mannen krijgt zoals: ‘moet je weer ongesteld worden?’ of ‘is het weer zo ver?’
Het is de periode waarin je zelf ook echt wel moodswings kunt ervaren. Het ene moment is het heel leuk en ben je gezellig, en op het andere moment voel je je opeens heel chagrijnig en kom je gewoon niet van de bank af. Het kan ook zijn dat steeds eetbuien hebt. Je het gevoel hebt dat je alles uit de kast moet trekken en je wilt alles eten. Chocolade is een hele bekende, maar ook chips en alle andere dingen die veel vet bevatten zijn rond deze periode erg populair.
Waarom heb ik eetbuien?
De kans is groot dat je wel eens hebt gedacht ‘er mogen wel een paar kilo’s van af’. Je stelt vervolgens een plan op en gaat op dieet. Of misschien ga je gewoon wat meer op je voeding letten of je gaat iets meer bewegen.
In het begin gaat dit super goed en heb je er eigenlijk weinig moeite mee. Maar na 1 of 2 weken komt er opeens een moment dat je iedere 5 minuten naar de klok kijkt. Je telt af naar je volgende maaltijd. Om 10:30 uur heb je alweer trek terwijl je niet lang daarvoor ontbeten hebt
Op je werk lukt het je misschien om alleen te eten wat je bij je had, of alleen op de momenten die daarvoor bestemd zijn. Maar zodra je thuis bent en het eten nog niet klaar is trek je toch snel die zak chips open en eet je die in een keer leeg.
Je bent hebt een soort van onverzadigbare honger, ook wel een eetbui genoemd.
Zelf heb ik dit ook lange tijd gehad, en als ik niet op mijn voeding let heb ik dit nu nog steeds wel eens. Het is echt iets dat door je hormonen komt.
Stemmingswisselingen
Naast de eetbuien hebben we ook wel eens last van moodswings. Je kunt dan onaardig uit te hoek komen of erg moe zijn terwijl je goed hebt geslapen. Ook dit komt door je hormonen. Maar hoe komt dat dan?
Dit heeft te maken met de fases die jouw hormonen doorlopen gedurende je cyclus. Er zijn 2 periodes waarbij ons lichaam van nature minder verbrand en dus ook minder energie nodig heeft. Dat is vaak in je lente en in je zomer. Dit zijn de 2 weken na je menstruatie. Daarna gaat jouw lichaam juist afkoelen van binnen. Dat betekend dat je lichaam hard moet werken om warm te blijven. Daarnaast is je lichaam heel hard aan het werk. Er was namelijk een deel opgebouwd voor de zwangerschap, maar dat is dan niet meer nodig waardoor je lichaam dat allemaal weer aan het afbreken is. Dat hoorde werken van je lichaam betekent dat er meer behoefte is aan voeding en energie.
Eetbuien vlak voor menstruatie
Door deze dingen samen heb na 2 weken vóór je menstruatie meer energie nodig. Die energie haal je uit eten. Als je met een dieet of nieuwe levensstijl bezig was waarin je minder eet, is dit echt het moment waarin je dat gaat merken. Je krijgt dan eetbuien omdat je te weinig eet om je lichaam te ondersteunen. Ook de moodswings komen door te weinig eten in deze periode. Dit komt omdat je bloedsuikerspiegel daalt, vervolgens weer stijgt en dan weer daalt. Elke keer dat je in een daling zit wordt je chagrijnig. Je suikers zijn op en je lichaam heeft energie nodig. Wanneer je dan weer gegeten hebt gaat het weer beter.
Moodswings en eetbuien komen echt doordat je te weinig eet. Als je wel voldoende eet, dan eet je waarschijnlijk niet de juiste voedingsstoffen.
Ook als je wilt afvallen, je moet nog steeds wel voldoende eten. En dan bedoel ik natuurlijk niet dat het goed is om chips en chocolade te eten. Ik bedoel daarmee veel groenten, veel fruit en andere gezonde voeding. Eet ook iets meer koolhydraten in deze periode want die energie heb je gewoon nodig. In je lente en zomer (eerste 2 weken na je menstruatie) kun je wat minder koolhydraten eten want dan komt je energie vanuit je oestrogeenstijging. Rond je winter is die zo goed als weg en moet je echt je energie uit je voeding gaan halen.
Eetbuien voorkomen
Iets wat je je misschien afvraagt is waarom je altijd zin hebt in chocolade rond die periode. Dit komt omdat je lichaam heel veel behoefte heeft aan magnesium. Dit is tegenwoordig iets waarvan wij veel te weinig binnen krijgen, maar wat we wel nodig hebben. Het komt van nature voor in bijvoorbeeld noten en chocolade zit. Heb je dus een sterke drang naar chocolade? Waarschijnlijk heb je dan een magnesium tekort.
Daarbij is chocolade één van de snelle suikers. Als je lichaam echt suikers nodig heeft gaat het op zoek naar de snelste en makkelijkste versie. Dat is dus chips, snoep en koek. Het ligt voor de hand en kan snel worden opgenomen.
Als je hele pure chocolade neemt, zit hier ook nog eens nuttige magnesium in en dat is iets wat je echt nodig hebt. In de cursus flow food leer ik je exact wat je het beste kunt eten in die periodes. Maar het gaat er voornamelijk om dat je voldoende eet. Vul het aan met groenten en fruit en combineer dit ook met noten en zaden. Je zult merken dat je menstruaties minder heftig worden, dat ze fijner worden en dat je er minder tegen op kijkt.
Tips om moodswings en eetbuien te voorkomen
- Eet iets meer dan normaal, vul die energie aan
- Sla je koolhydraten hier niet over, eet ze voldoende
- Slaap méér dan normaal
- Als je chocolade eet, eet deze dan zo puur mogelijk en neem er een klein stukje van.
- Vul je magnesium aan door iets meer noten en bananen te eten. Of gebruik een magnesium spray, tabletten of olie.
- Doe mee met de cursus ‘leven met je flow‘ waar ik je alles leer om pms klachten te verminderen, je eigen lichaam beter te leren kennen en nog veel meer! 14 maart start de nieuwste ronde!
Je zult echt een groot verschil merken!
Luister mijn podcast ‘Weg met moodswings & eetbuien!’
Via Spotify of Apple Podcasts.
Liefs,
Kirsten
1 reactie op “Weg met moodswings en eetbuien!”
Pingback: Tips voor voeding bij PMS klachten - Kom weer tot rust