Het verschil in de natte & droge fases van jouw cyclus

Is het je wel eens opgevallen dat je in bepaalde weken ‘natter’ bent tijdens de seks dan in andere weken? Elke keer als ik dit onderwerp aan kaart via het komweertotrust instagram kanaal, dan stroomt mijn inbox direct vol! Mensen vinden het ongemakkelijk, maar veel vrouwen hebben ook echt geen idee hoe het nu eigenlijk zit. Nadat we het onlangs hebben gehad over ‘zweten tijdens je ovulatie‘ gaan we het nu hebben over onze natte en droge fases! 

Let’s talk libido!

Wanneer we het hebben over droge en natte fases bij vrouwen gaan er vaak veel wenkbrauwen omhoog. Droge en natte fases, hebben we die dan? Jaaa.. die hebben we zeker! Hopelijk is het inmiddels geen verrassing meer voor je dat elke maand jouw hormonen heel veel dingen beïnvloeden. In het kort gezegd, gedurende de vier fases van jouw cyclus veranderen je hormonen constant, wat onder andere invloed heeft op je geslachtsorganen. Dat is precies de reden waarom je van nature natte en droge fases ervaart.

Als we het hebben over deze fases dan hebben we het over het gemak waarmee je vochtig bent overdag en wordt tijdens opwinding en seks. De ene keer ben je al nat als je partner alleen al sexy naar je kijkt en de andere keer gebeurt er helemaal niks ondanks dat je al een tijd bezig bent met voorspel. Wees gerust, dit is normaal!

Oestrogeen is jouw glijmiddel

 

Oestrogeen is het hormoon wat een grote rol speelt bij het aanmaken van vaginaal vocht. Hoe hoger jouw oestrogeen, hoe gemakkelijker er vocht aangemaakt wordt. Hoe lager het oestrogeen, hoe minder nat je wordt. Dit is een heel natuurlijk proces waar goed over nagedacht is. Rond jouw ovulatie, wanneer je lichaam niks anders wilt dan voorplanten, zit je hoog in oestrogeen wat ervoor zorgt dat je snel nat wordt. Dit zorgt ervoor dat de seks makkelijker plaats kan vinden, maar ook dat de spermacellen gemakkelijk op de juiste plek terecht komen. Vaginaal vocht doet dus meer dan alleen als glijmiddel dienen.

Zit je juist in een fase waar je oestrogeen laag is, dan zit je in je droge fase. Dit betekent dat je langer de tijd nodig hebt om vochtig te worden of wellicht bijna niet vochtig wordt. Nogmaals, dit is volkomen normaal en dat hebben alle vrouwen. Een manier om hier mee om te gaan is om glijmiddel te gebruiken in deze fase. Hierdoor heb je een fijnere ervaring en help je jouw lichaam een klein beetje. Wees vooral niet bang om bij je partner aan te geven wanneer je in deze fase zit. Een beetje glijmiddel doet wonderen!

Wanneer ben je sneller droog of juist nat?

Als je weet in welke fase je zit, kan je hier dus goed op anticiperen. Hier op een rij wanneer je in je droge en natte fases zit en waar je op dat moment het beste de focus kan leggen voor een geweldige tijd in de slaapkamer!

Menstruatie (Winter)

Tijdens je menstruatie ben je vaak wat meer naar binnen gekeerd en heb je minder behoefte aan contact met anderen. Daarom is seks in deze fase niet voor elke vrouw weggelegd. Al je hormonen zijn op zijn laagst, wat ervoor zorgt dat je in een droge fase zit.

Vaak wordt er gedacht dat eventueel bloed kan dienen als glijmiddel, maar dat is niet het geval. Zodra bloed in aanraking komt met zuurtstof droogt het direct op. Gebruik dus echt glijmiddel in tijdens deze fase. Onthoud dat orgasmes super goed zijn voor je lichaam én je ook kunnen helpen bij eventuele krampen die je kunt ervaren in deze periode. Geen zin om dit met je partner te doen? Doe het dan vooral zelf! 

 

Pre-ovulatie (Lente)

In het begin van je lente je hormonen nog vrij laag, ook oestrogeen, wat ervoor zorgt dat de eerste paar dagen van jouw innerlijke lente jouw vocht aanmaak nog niet erg hoog is. Hoe dichter je bij de ovulatie komt, hoe gemakkelijker je nat wordt, maar zeker in het begin is dit nog een droge fase. Gebruik hier dus je glijmiddel. Jouw lente is daarnaast echt de perfecte tijd aan een lang voorspel te doen en om te experimenteren. Ga eens voor een nieuw standje, probeer rollenspelen, geef elkaar een heerlijke massage.

 

Ovulatie (Zomer)

Tijdens jouw ovulatie is jouw lichaam klaar voor het maken van baby’s. Door de hoge oestrogeen én testosteron heb je van nature zin in seks, voel je je sexy én wordt je snel vochtig. Je produceert tot wel twintig keer meer vocht dan in een droge fase, dus we kunnen hier wel stellen dat je in je natte fase bent. De zomer periode is de fase waar je met gemak meerdere orgasmes achter elkaar kunt krijgen, dus maak er gebruik van! 

 

Pre-menstruatie (Herfst)

De pre-menstruatie, jouw innerlijke herfst, is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel, net na je ovulatie heeft je lichaam nog hoge hoeveelheden oestrogeen, een beetje testosteron en komt ook progesteron om de hoek kijken. Die zorgen er nog steeds voor dat je snel vochtig bent. De eerste helft van je herfst is dan ook een natte fase. Hier heb je nog een hoge sexdrive en is ook perfect voor je ‘quickies’.

Wanneer je dichter bij je menstruatie komt dalen alle hormonen snel, waardoor je minder vochtig zal worden. Hierdoor kunnen we eigenlijk zeggen dat de tweede helft van je herfst een half-natte fase is. Wees je dus echt bewust van deze verandering en pak dat glijmiddel er alvast weer bij!

In het kort;

Het is hartstikke normaal als je de ene dag natter wordt dan de andere dag. Ik heb het in deze blog veel tijdens de opwinding, maar ook in je ondergoed kan je al verschil merken. Het heeft namelijk ook uitwerking op jouw vaginale slijm...lees hier alles over je slijm!

Lieve vrouw, weet dat dit normaal is en erbij hoort!

In de cursus leven met je flow is er een speciale module over allerlei vrouwelijke kenmerken, waar we het nog te weinig over hebben, maar die elke vrouw zou moeten weten.
Nieuwsgierig om meer te leren over jouw lijf? Je kan direct met de cursus starten!

Tot snel!

Liefs,
Kirsten

Deel deze post!

1 reactie op “Het verschil in de natte & droge fases van jouw cyclus”

  1. Pingback: 2 (hormonale) redenen waarom je libido laag is - Kom weer tot rust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle