Zwanger stopweek pil

De pil: kan je zwanger raken tijdens een stopweek?

Veel tieners en vrouwen slikken de pil ter anticonceptie. Maar weten we wel wat de pil precies doet? Vaak raken (jonge) vrouwen onnodig in paniek als hun maandelijkse bloeding uitblijft, als ze de pil een keer vergeten te slikken en dan seks hebben, of als ze seks hebben gehad tijdens een stopweek.  De angst om ongewenst zwanger te raken is groot. Ik krijg zo vaak de vraag, kan je zwanger raken tijdens een stopweek? Ik stel je graag gerust!

Lees in dit artikel wat de anticonceptiepil precies met je lichaam doet, of beluister onderstaande podcastaflevering.

Kan ik zwanger raken tijdens een stopweek?

Deze vraag krijg ik regelmatig in mijn DM op Instagram. Het korte antwoord is nee, want de pil is onwijs efficiënt. Ik leg dit graag uit aan de hand van een voorbeeld, om eventuele zorgen weg te nemen.

“Ik slik de pil. Ik had hem vorige maand doorgeslikt en deze maand hanteerde ik wel gewoon weer de stopweek. Tijdens deze stopweek waarin ik de pil niet slikte, werd ik maar niet ongesteld. Ik heb in deze week seks gehad, waarbij we een condoom gebruikten. Deze is helaas gescheurd. Uit paniek dat ik nu niet meer beschermd was, heb ik binnen 12 uur de morning-afterpil geslikt. Het is inmiddels een week later en ik ben nog steeds niet ongesteld geworden. Kan ik zwanger zijn?”

Om die vraag te beantwoorden, kijken we naar de precieze werking van de pil.

Hoe werkt de pil?

Ondanks dat de pil voor sommige vrouwen de nodige nadelige bijwerkingen heeft, is het een effectief anticonceptiemiddel. Wat doet de pil precies?

1) Pil voorkomt eisprong

De anticonceptiepil zorgt er in eerste instantie voor dat je ovulatie (eisprong) niet plaatsvindt. Doordat je geen eisprong hebt, is er geen eitje die bevrucht kan worden. Je hebt wel maandelijks een bloeding, maar dit is geen natuurlijke menstruatie. De bloeding wordt puur door de pil gecreëerd; vroeger konden vrouwen op die manier laten zien aan mannen dat ze zogenaamd menstrueerden, terwijl ze stiekem aan anticonceptie deden.

Met het slikken van de pil leg je dus de maandelijkse ovulatie plat. Mocht je stoppen met de pil, duurt het gemiddeld nog 2-12 maanden voordat een ovulatie weer plaatsvindt. Uiteraard zijn er uitzonderingen op die regel, maar je kunt er dus vanuit gaan dat je tijdens een stopweek niet al zwanger kunt raken, omdat je lichaam zich nog moet aanpassen en een eisprong nog uitblijft.  

2) Pil zorgt dat zaadcel het niet overleeft

Mocht dit je nog niet gerust stellen, heeft de pil een tweede functie die de kans op een zwangerschap nihil maakt. De anticonceptiepil zorgt er namelijk voor dat de zaadcellen die je lichaam betreden het niet overleven

3) Pil zorgt dat baarmoederslijmvlies niet goed wordt opgebouwd

Mocht je ovulatie tóch plaatsvinden, én een zaadcel bereikt je baarmoeder, dan zijn de omstandigheden voor jouw eitje niet ideaal. Je hebt namelijk tijdens het slikken van de pil je baarmoederslijmvlies niet goed opgebouwd, wat de overlevingskansen voor je eitje in je baarmoeder drastisch verkleint

Hoe werkt de morning-afterpil?

Terug naar de voorbeeldsituatie. Los van het feit dat de kans nihil is dat je zwanger raakt in je stopweek, heeft het meisje ook nog eens op tijd een morning-afterpil genomen. Deze pil voorkomt de eisprong, totdat alle zaadcellen die in je lichaam zitten gedood zijn. In dit geval was het slikken van de morning-afterpil overbodig, want de anticonceptiepil die je tot deze stopweek consistent slikte, zorgde er zoals eerder besproken al voor dat er 1) geen ovulatie plaatsvindt en 2) de zaadcellen het niet overleven. Het slikken van de morning-afterpil is dus alleen nodig als je geen enkele vorm van anticonceptie had tijdens de seks

Zwanger stopweek pil
 Hopelijk heb ik door middel van deze aflevering en dit artikel wat zorgen bij je weggehaald! Stuur het vooral door naar je dochter, zus of vriendin die dit ook graag zou willen weten.

 

Wil je meer leren? Volg dan mijn cursus Leven met je Flow. Hier leer je alles wat je als vrouw had moeten leren over je eigen lichaam. Daarnaast kun je mij volgen op Instagram @komweertotrust en kun je mijn podcast (kom weer tot rust) beluisteren in jouw favoriete app.

Liefs,

Kirsten

Deel deze post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle