Een laag libido, het kan door deze 2 (hormonale) oorzaken komen!

Wist je dat bij minimaal 40% van de vrouwen met een laag libido er een twijfel ontstaat over zichhzelf waardoor men nog minder zin heeft in seks? Ik herken het heel goed. Ik heb zelf jarenlang geen seksdrive gehad en ik begreep maar niet waarom. Ik dacht dat het aan mij lag en had het een soort van geaccepteerd. Maar balen, dat deed ik wel! Ik had alleen geen idee waar ik moest beginnen….totdat ik stopte met de pil. Woooow…wat een verschil!

Veel vrouwen ervaren wat ik vroeger had. Zonde, want ons lichaam is juist zo gemaakt dat het wilt voortplanten. Dus waar gaat het dan fout en wat kunnen we eraan doen?

De reden waarom je dit wellicht ervaart kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat jouw testosteron laag is, stress en vermoeidheid hebben de overhand, voeding of teveel ontstekingen in het lichaam. 

Hormonale anticonceptie en een laag libido

De meest voorkomende reden waarom vrouwen minder zin hebben in seks, aka een laag libido hebben, is de hormonale anticonceptie en dan extra bij het gebruik van de pil. De anticonceptie schakelt jouw testosteron uit waardoor je sexdrive omlaag gaat, je misschien zelfs vaginale droogheid en vaginisme ervaart, waardoor seks ook nog eens pijnlijk wordt. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die hormonale anticonceptie slikken naar eigen zeggen minder vaak seks hebben, minder vaak opgewonden zijn, minder seksueel genot ervaren, minder orgasmes hebben en minder vochtig worden.

Zonde als je bedenkt dat wij op deze aarde rondlopen om ons voort te planten, maar vervolgens geen zin hebben!

Je hebt het recht op een gezond libido, ook als je niet van plan bent om binnen afzienbare tijd seks te hebben. Waarom? Omdat je libido niet alleen met seks te maken heeft. Het is ook een belangrijk deel van je vitaliteit en levenslust (bron; grip op je cyclus)

Onlangs kreeg ik nog dit berichtje binnen;
“sinds ik jou volg ben ik gestopt met de pil. Waar ik normaal met moeite mezelf één keer per week in de juiste stemming kreeg in de slaapkamer, ben ik nu niet meer te stoppen. Ik (en mijn man) zijn zo blij dat mijn libido terug is. Wat een verschil!”

Mooi toch, weet dat dit voor jou ook mogelijk is!

laag libido hormonen

Heeft stress invloed op jouw libido?

Ik zeg het dagelijks tegen vrouwen….stress is niet goed voor onze hormonen. Ervaar jij erg veel stress (kan op meerdere manieren) dan zorgt jouw lichaam ervoor dat er geen kindje komt. We zijn zo geprogrammeerd dat bij ‘gevaar’ ons lichaam ervoor zorgt dat we niet zwanger raken. Dit kan komen door ervoor te zorgen dat er geen ovulatie plaats vindt, maar ook door jouw libido te verlagen. 

En het klinkt misschien gemakkelijk, maar je stress verlagen kan juist erg lastig zijn. Mijn tip hiervoor? Kijk waar jouw grootste stress factor vandaan komt. Ga daarna kijken wat je daar aan kunt doen. Bijvoorbeeld; je hebt de meeste stress om je huis schoon en opgeruimd te houden. Oplossing kan zijn om een schoonmaakster te regelen.

Zo zijn er natuurlijk heel veel manieren om stress te verminderen. Denk ook aan;
– dagelijks even mediteren
– ademhalingsoefeningen
– wandeling in de natuur
– alle schermen even uit
– lekker in een warm bad liggen
– iets creatiefs doen waar je blij van wordt

Verlaag dus als het kan altijd je stress, en verhoog zo je libido!

Wat kan je doen bij een laag libido?

  • Stop met hormonale anticonceptie! (masterclass)
  • Start met zaden & pitten rouleren. De pompoenpitten gaan jouw testosteron helpen!
  • Gebruik kruiden zoals ashwagandha & maca
  • Vul je vitamines aan (zeker na anticonceptie), Top 5 zijn magnesium, zink, omega 3, vitamine B en probiotica
  • Verminder stress in je leven
  • Leer je droge en natte fases kennen en maak hier gebruik van. Gebruik glijmiddel indien nodig!
  • Praat er over met je partner en stop wat meer tijd in het voorspel

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring hiermee! Laat je het me weten?

Liefs,
Kirsten

Deel deze post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle