Vaginale afscheiding, wat is normaal?

Op een of andere manier blijft het echter wel een onderwerp waar vrouwen zich voor schamen en niet graag over praten. Kijk maar eens naar alle reclames op tv die je vertellen hoe je jouw vagina schoon en fris kunt houden met allerlei dure zeepjes en doekjes. Dat terwijl jouw vagina een ‘selfcleaning machine’ is, die enkel een beetje water nodig heeft!.

Vaginale afscheiding,
ook cervixslijm genoemd

Je maakt dagelijks gemiddeld 1 tot 3 ml vaginale afscheiding aan. Dit maakt jouw lichaam aan om er voor te zorgen dat oude cellen en ongewenste bacteriën het lichaam weer kunnen verlaten. De afscheiding zorgt voor een juiste pH-waarde in je vagina, waardoor je beschermd wordt tegen vaginale infecties.

Het is normaal dat in sommige periodes de vaginale afscheiding wat meer is en in andere weer wat minder. Daarnaast kan de vorm en kleur van de afscheiding ook een beetje veranderen. Dit heeft namelijk allemaal te maken met jouw cyclus en hormonen. 

Vaginale afscheiding verandert gedurende je cyclus 
Gedurende jouw cyclus gaat je lichaam door een aantal hormonale fases heen, zodat het je lichaam kan voorbereiden op een eventuele zwangerschap. De hormonen die daarbij komen kijken, zorgen ook dat je afscheiding veranderd. Zo zal je rond je menstruatie weinig tot geen afscheiding hebben. Vervolgens bouwt dat weer een beetje meer op en maak je meer cervixslijm aan. Rondom je ovulatie kan je flink wat afscheiding vinden. Vaak doorzichtig of heel licht wit en super elastisch. In de week voor jouw menstruatie zal de hoeveelheid weer wat afnemen en kan er soms beetje een brokkelige afscheiding terug te vinden zijn.

cervixslijm

Het is dus heel normaal dat jouw afscheiding wisselt van dag tot dag. Sterker nog…dit is een hele mooie indicatie om te kunnen zien in welke fase van jouw cyclus je zit of om te tracken wanneer je het vruchtbaarste bent. Dames die geen hormonale anticonceptiemiddel willen gebruiken, kunnen de vaginale afscheiding gebruiken als één van de drie indicatoren om vast te stellen of je zwanger kunt worden op dat moment of niet! Iets meer hierover kan je vinden in mijn masterclass ‘vruchtbaarheid meten en weten’. 

Dus nog even in het kort….

We hebben allemaal afscheiding en dat is normaal. De hoeveelheid, textuur, elasticiteit en kleur kunnen wisselen van dag tot dag en kunnen een indicatie zijn waar jij bent in jouw cyclus. Merk je echt sterk afwijkende geuren voor langere tijd (denk aan bijvoorbeeld een visgeur) ga dan even langs je huisarts!

Liefs,
Kirsten

Deel deze post!

3 reacties op “Vaginale afscheiding, wat is normaal?”

 1. Hoi,
  Ik vroeg me af ik heb een behoorlijke tijd heel veel stress gehad waardoor ik opeens een hele droge vagina heb terwijl ik daar normaal nooit last van heb en ben nu bang dat het zo droog gaat blijven. Hebben jullie tips waardoor ik sneller weer vocht aan ga maken en me oestrogeen weer verhoog? En of het normaal is dat je van stress geen vocht meer produceert?

  1. Heeey!
   Het is zeker logisch dat met meer stress het droger wordt. Je oestrogeen zal lager zijn (wellicht langere menstruatiecyclus of uitblijven) en dat is gelinkt aan het aanmaken van je slijm/vocht.
   Beste tip? Stressmanagement, kijk hoe je stress kunt verminderen. Daarnaast zorg dat je ook de volgende supplementen neemt;
   – omega3
   – vitamine B complex
   – multi vitamine
   – magnesium
   – vitamine D3+K2

 2. Pingback: Het verschil in de natte & droge fases van jouw cyclus - Kom weer tot rust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle