hormonen in balans

6 Vakantie tips om je hormonen in balans te houden

De vakantieperiode komt er weer aan en ik krijg regelmatig de vraag hoe je je hormonen in balans kunt houden op vakantie. Je hebt op vakantie vaak een heel ander ritme en een ander eetpatroon, dus het kan een uitdaging zijn om je hormonen dan toch goed in balans te houden. Het laatste wat je wilt is dat je een maand na je vakantie weer heel erg last krijgt van menstruatieklachten. Ik ga je 6 tips geven die je kunt toepassen op vakantie.

Tips om je hormonen in balans te houden op vakantie

1. Blijf je cyclus tracken

Blijf je temperatuur opmeten, blijf tellen op welke dag en in welke fase je zit. We zijn erg geneigd om tijdens de vakantie de denken ‘dat hoeft nu even niet’, maar blijf het wel echt doen. Het is zo belangrijk om te weten waar je behoefte aan hebt en wat je lichaam nodig heeft. Ook op vakantie kan het goed zijn dat je even alleen wilt zijn, of juist iets nieuws wilt proberen. Haal alles uit het seizoen waar je in zit en houdt je cyclus in gedachten.

2. Vergeet je zaden en pitten niet

Als je je cyclus blijft tracken dan weet je ook welke zaden en pitten je wanneer nodig hebt, vergeet deze dus ook niet te nemen of daar te kopen. Pompoenpitten zijn vrijwel overal verkrijgbaar, en de meeste andere zaden en pitten ook. Is dit echt geen optie? Blijf dan geregeld wel andere noten eten. De goede vetten van noten ondersteunen jouw darmen en hormonen. 

Vergeet ook je 2 paranoten per dag niet. In het buitenland heten deze vaak Brazil nuts. Door deze te eten zorg je ervoor dat je selenium goed op pijl blijft, waardoor je problemen met je schildklier kunt voorkomen.

hormonen in balans

3. Let op je groente

Je darmen en hormonen staan met elkaar in connectie. Als je gezonde goede darmen hebt, zijn je hormonen ook blij en andersom. Op vakantie eten we over het algemeen toch wat vetter en minder gezond, en missen we vaak de groenten. Zorg er dus voor dat je, als het kan 2 maaltijden per dag groente eet. 

Heb je snel last van oestrogeendominantie? Zorg er dan voor dat je veel groene bladgroente eet en dat je uit de kruisbloemige groenten blijft eten (bijvoorbeeld: bloemkool, broccoli, spinazie, rode kool). In de cursus flow food vertel ik je welke groente- en fruitsoorten je het beste in welk seizoen kunt pakken, maar het belangrijkste is dus dat je goed groente en fruit blijft eten op vakantie. 

4. Blijf goed drinken

En dan bedoel ik water, niet alleen maar frisdranken en alcohol. Vergeet ook je Moon Flow Thee niet mee te nemen op vakantie, deze ondersteunt je lever en het afvoeren van overtollige hormonen. Door alle frisdranken en cocktails heeft je lever het niet heel makkelijk, en daar kan de moon flow thee, groente en fruit en de zaden en pitten goed bij helpen, Echter heb je wel voldoende vocht nodig, dus drink voldoende water of moon flow thee.

5. Beweeg en pak je rust

Heb je een actieve vakantie? Pak je rust als je het nodig hebt. 
Heb je juist een erg luie vakantie? Beweeg ook elke dag een beetje, dat vind je lichaam fijn. Blijven bewegen is essentieel, maar zorg wel dat je beweegt met de fase van je cyclus!

6. je slaap ritme is en blijft belangrijk

Gooi je slaapritme niet helemaal om. Slaap is een van de belangrijkste factoren voor een goede hormoonbalans, dus probeer je slaapritme grotendeels aan te houden als dat mogelijk is. Ga op tijd naar bed en zorg voor een zo goed mogelijke nachtrust. Vergeet daarvoor ook niet je magnesium mee te nemen 😉

Lieve vrouw, ik hoop dat ik je weer een beetje verder heb kunnen helpen naar een fijnere cyclus, betere hormoonbalans of gewoon de algehele kennis van de werking van jouw lichaam. Wil je hier meer tips over? Luister dan ook mijn podcast en volg mij op Instagram.

Als je op vakantie gaat, wens ik je alvast een hele fijne vakantie en neem deze tips met je mee.

Liefs, Kirsten

Deel deze post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle