Verzorgingsproducten verstoren je hormonen

Heb jij er ooit weleens over nagedacht wat je allemaal op je huid smeert of in je lichaam stopt dat wellicht niet helemaal natuurlijk is? De afgelopen decennia zijn er geweldige producten geproduceerd die we allemaal gebruiken, maar helaas zijn ze vaak niet goed voor ons vrouwen. Het schopt onze hormonen door de war. Ik leg het je in deze blog uitgebreid uit! 

Hormoonverstorende stoffen

Hormoonverstorende stoffen zijn de talloze industriële chemicaliën die de werking en het metabolisme van hormonen verstoren. Simpel gezegd, ze doen jouw natuurlijke hormonen na of ze onderdrukken ze juist. Inmiddels zijn er meer dan 144.000 chemicaliën ‘gemaakt’ door de mensen die een slechte invloed hebben op het lichaam. 50% bevat kanker verwekkende stoffen. Ik vind dat heftig! 

Voorbeelden van dit soort chemicaliën zijn;

Landbouwgifpesticiden, herbiciden, insecticiden worden ingezet om de hormonen van insecten en planten te beïnvloeden. Via je voeding komt het in je lichaam waar het doorwerkt op jouw hormonen.

Conserveringsmiddelen; zoals parabenen, en oxybenzon zijn niet goed voor je hormonen. Helaas veel te vinden in onze make-up, zonnebrand, bodylotion, shampoo, conditioner en andere verzorgingsproducten.

Weekmakers
en dan voornamelijk zacht plasticverpakkingen bevatten de stof bisfenol A (BPA) welke je hormoonbalans flink kan verstoren. Veel van ons eten en drinken wordt verpakt hierin

Zware metalen beïnvloeden de werking van onze lever. Deze metalen zorgen ervoor dat de lever alle afvalstoffen niet meer goed kan afvoeren uit het lichaam.  Denk hierbij aan kwik, loods, arseen. Vergis je niet, kwik wordt bijvoorbeeld nog steeds gebruikt door tandartsen.

Gefluoreerde chemicaliën (PFC’s) worden gebruikt om kookgerei met een anti aanbaklaag en waterbestendige kleding te maken. Ze ilijken ‘volledig bestand tegen biologische afbraak’, wat betekent dat ze mogelijk nooit afgebroken worden of nooit het lichaam verlaten. 

Glycolethers zijn oplosmiddelen die veel worden gebruikt in verf, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Ze kunnen de vruchtbaarheid flink aantasen.

Wat gebeurt er precies met je hormonen?

Veel van deze stoffen zorgen ervoor dat jouw hormonen uit balans raken. Maar wat gebeurt er dan precies? 

Aan de ene kant kunnen ze de productie van bepaalde hormonen laten afnemen en aan de andere kant remmen ze ook hormonen af. De hormonen waar je niet teveel van wilt hebben nemen toe en de hormonen de je juist wel wilt nemen af. Dan heb je gelijk een disbalans.

Daarnaast kunnen ze de afbraak van oestrogeen verstoren en de hormoonreceptoren blokkeren en verstoren. Op die manier kunnen overtollige hormonen het lichaam niet verlaten want tot klachten zoals gewichtstoename, pijnlijke borsten en menstruatie klachten kan leiden.

hormoonverstorende stoffen

Voor je de deur uit loopt, heb je al 120 hormoonverstoorders op je huid gesmeerd!

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde vrouw ‘s ochtend voordat ze de deur uit loopt al meer dan 120 verschillende, hormoonverstorende stoffen op haar lichaam heeft gesmeerd. Denk aan je makeup, deodorant, douchegel, shampoo, conditioner, haarspray, body lotion, zonnebrand en nog veel meer!

Ooit over nagedacht dat jouw verzorgingsproducten jouw menstruatie klachten erger maken? Hopelijk nu wel!

Welke stoffen moet ik vermijden?

Al deze stoffen krijgen altijd geweldige ingewikkelde namen mee, die eigenlijk niemand kent. Daardoor heb je ook geen idee als je het koopt. Precies zoals ze het willen hebben. Nu wil jij slimme keuzes gaan maken, maar welke moet je dan vermijden? Ik heb er een aantal voor je op een rij gezet qua meest gebruikte verzorgingsproducten!

Shampoo
– sodium lauryl sulphate
– tetrasodium
– propylene glycol

Haarspray
– octinoxate
– isophthalates

Oogschaduw
– polythylene terephthalate

Lippenstift
– polymenthyl methacrylate

Nagellak remover
– phthalates

Parfum
– benzaldehyde

Zelfbruiner
– ethylparaben
– methylaparaben
– propyparaben

Foundation
– polymethyl methacrylate

Deodorant
– isopropyl

Bodylotion
– methylparaben
– propyparaben
– plythylene glycol (ook te vinden in ovenreinigers)

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar je vind het dus ook terug in schoonmaakmiddelen, conditioners, douche gel, nagellak, tandpasta en nog veel meer!

 

 

Wat kan je doen?

 • Ten eerste, ben je nu op de hoogte, dus kijk eens welke producten je gebruikt en de voeding die je eet. Welke stoffen zitten erin? Is het biologisch? 
 • Probeer zo veel mogelijk plastic te vermijden. Bakjes, flesjes, verpakkingen, shampooflessen etc
 • Ga voor natuurlijke en biologische producten, zeker ook op de huid maar ook in je voeding
 • Check jouw schoonmaakmiddelen en kijk naar natuurlijke opties om ze te vervangen.
 • Vervang je anti aanbaklaag pannen 
 • Als je ‘verstorende producten’ gebruikt zoals schoonmaakmiddelen of verf. Zorg dat het niet op je huid komt, draag bijvoorbeeld handschoenen.
 • Eet zoveel mogelijk biologisch

Favoriete merken

Help, waar moet ik beginnen? Ik geef je een paar van mijn favoriete merken en vertel je waar je het kunt halen!

Inika make-up –> ik vind deze make-up zo fijn en hij is goed voor je hormonen. Ik koop het altijd via de website van biocare online, omdat je daar sowieso goede producten voor je lijf hebt! 

Loïs Lee Pure Skinfood –
-> hun eigen # is #NOMOREMEUK, dat zegt al genoeg toch? Ik gebruik het al jaren en ben echt verkocht. Geweldige huid door het 3 stappenplan en ze hebben fijne tools om je huid nog beter te ondersteunen!

De Lekker Company –> mijn favoriete deodorant…en een bedrijf met een missie waar ik achter sta. Ze willen heldere en duidelijk labels op de producten, die iedereen begrijpt en die goed zijn voor de mens. Zeker de lavendel is erg fijn. Let op, je moet hem gewoon ‘smeren’ in plaats van sprayen. Tegenwoordig hebben ze ook een erg fijne zonnebrand. 

Shampoobars –> de meeste shampoobars zijn 100% natuurlijk en worden niet in plastic verpakt. Win, win dus. Persoonlijk vind ik deze erg fijn, al moet je in het begin misschien even wennen. Hetzelfde geldt hier voor de body bars en conditioner!

Uiteraard, zijn er nog veel meer mogelijkheden en mooie merken die je hierbij gaan helpen, maar dit zijn echt mijn favorieten!

Hopelijk ben je weer een stukje wijzer geworden in de wereld van jouw hormonen en cyclus. Als je die alleen maar 50% kan verbeteren, kan het al zoveel klachten laten verdwijnen!

Gebruik jij al natuurlijke producten?

Laat het me weten in de comments, zou ik super leuk vinden!

Liefs,
Kirsten

Deel deze post!

8 reacties op “Verzorgingsproducten verstoren je hormonen”

 1. Pingback: Wat is endometriose en wat kan je doen? - Kom weer tot rust

 2. Ik gebruik voor het wassen Aleppo zeep, deodorant en zonnebrand loveli.
  Voor zelf wasmiddel te maken gebruik ik Marseille zeep ( 50 gram oplossen in 3 liter)
  Sheabutter en kokosolie voor de huid

 3. Pingback: Tips voor voeding bij PMS klachten - Kom weer tot rust

 4. Pingback: Het belang van natuurlijke nagellak - Kom weer tot rust

 5. Pingback: Musthaves voor je hormoonbalans

 6. Ik was al begonnen met het vervangen van mijn verzorgingsproducten. Ik heb een aantal producten van Dr hauska gekocht en ben daar heel tevreden over. Ik heb nog niet alles vervangen maar het is een start

 7. Ik gebruik ook al een paar jaar de verzorgingsproducten van Dr. Haushka en Weleda. Voor onder de douche gebruik ik de zeep en shampoo van Soap7 en Werfzeep. Dit bevalt heel erg goed. Mijn haar spoel ik na met een klein beetje appelazijn, voor het goed uitspoelen en het zachter maken van mijn haar. Ik zou mijn winst denk ik kunnen halen uit meer biologische voeding en minder plastic verpakkingen om mijn eten heen..

 8. Voor wasmiddel, toiletreiniger en afwasmiddel gebruik ik Sonett. Ik koop dat altijd in grootverpakking. Al jarenlang en met grote tevredenheid. Voor in huis schoonmaken en als shampoo gebruik ik Werfzeep. Als lotion voor mijn gezicht en handen gebruik ik bars. Ik heb er verschillende geprobeerd en ze bevallen mij allemaal erg goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle