Kan ik elke dag van de maand zwanger worden?

Toen ik mijn eerste stappen zetten op het gebied van seks, was ik als de dood om zwanger te raken! Ouders die erg bang voor zijn, school die je informeert, horrorverhalen op de televisie van 12 jarige meisjes die na één keer seks gelijk zwanger zijn. Eigenlijk worden we als jonge vrouw ontzettend bang gemaakt….er wordt verteld dat je bij één keer de pil vergeten je al zwanger wordt en zelfs mét condoom weet je het maar nooit! Maar is dat echt zo? Kan elke ‘onveilige’ vrijpartij je zwanger maken? 

Je bent maar 12 tot 24 uur vruchtbaar

Het enige moment dat jouw eicel bevrucht kan raken is tot maximaal 24 uur na je eisprong. Daarna is het alweer te laat! Hoe graag je het ook wilt, dan is het gewoon niet meer mogelijk. Dat betekent technisch gezien dat je maar 1 dag per maand zwanger kunt worden. Dat is het enige moment dat het kan!

Maar…..er is hier een grote maar….

Spermacellen kunnen tot vijf dagen overleven in het vrouwelijke lichaam. Dat betekent dat als jij vijf dagen of minder, voor je eisprong nog onbeschermde seks hebt gehad…er een grote kans is dat je zwanger wordt.

6 dagen per maand, meer niet!

Simpel gezegd, kan je maar 6 dagen per maand zwanger worden. Op alle andere momenten is dat simpelweg niet mogelijk. Mooi om nu nog even aan al die horrorverhalen te denken toch?

Of je nu een kinderwens hebt of niet, het is altijd belangrijk  te weten wanneer jouw ovulatie (het moment dat je zwanger kunt worden) plaatsvindt. Het is namelijk ook heel belangrijk voor jouw gezondheid.

Mijn tip aan jou…ga je cyclus tracken. Dan kan je namelijk leren hoe je deze dagen herkent of zelfs afstappen van de hormonale anticonceptie!

Ik adviseer je de volgende blogs te lezen als je hier meer over wilt leren:

De vier seizoenen van je cyclus uitgelegd
3 manieren om jouw cyclus te gaan tracken
Het gebruik van een cyclustracker

Wist jij dit al? Deel het met ons via social media!
#komweertotrust @komweertotrust

Liefs,
Kirsten

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle

Download het gratis e-book

10 tips voor een ontspannen menstruatie!

Ben je ook zo klaar met PMS klachten die elke maand weer voorbij komen?

I got you babe!

Speciaal voor jou mijn 10 beste tips om de klachten te verminderen en heerlijk ontspannen door jouw menstruatie heen te komen!

Je ontvangt hem binnen een paar minuten in je mailbox!
Check je spam, mocht je hem niet zien 😉