zweet ovulatie

Zweet je meer rond je ovulatie of lijkt dat maar zo?

Ik wil het vandaag even met jullie hebben, kort en krachtig over ovulatie zweet en ik zal je eerlijk zeggen, ik heb geen idee of dat een echt woord is, anders heb ik er bij deze bedacht. Ik zit zelf momenteel op de dag 14 van mijn cyclus en dat is rondom mijn ovulatie. Het viel me vandaag en gister weer een paar keer op dat ik dacht “ruik ik nou weer naar zweet?” en “ruikt het anders dan normaal?” Ik realiseerde me weer hoe dit kwam en wilde het gelijk met jullie delen!

Zweten doen we allemaal, dag en nacht. Normaal gesproken is jouw zweet geurloos en transparant tot het in aanraking komt met bacteriën op de huid. Oud zweet, dat stinkt eigenlijk pas. Maar soms heb je van die dagen dat het lijkt alsof je zweet anders ruikt en veel meer aanwezig is, en dat kan dus goed kloppen!

En dat komt…weer door je hormonen!

Ik zeg dit heel vaak: onze hormonen beïnvloeden heel veel dingen van ons dagelijks leven, maar ook in ons lichaam, dus niet alleen ons brein, maar ook hoe we zweten. Maar wat gebeurt er dan precies? Twee verschillende dingen.

1. Net na jouw eisprong stijgt jouw lichaamstemperatuur enorm. Dit is ook één van de methodes hoe jij zeker kunt zijn dat je een eisprong hebt gehad. Door die enorme stijging, gaat jouw lichaam koelen, want anders raken we oververhit. Koelen doen we door te zweten, dus we gaan wat meer zweten rond de eisprong.

2. En wanneer jouw oestrogeen daalt (net na je eisprong + voor je menstruatie) dan raakt jouw hypothalamus een beetje in de war. Dit gedeelte van het brein is onder andere verantwoordelijk voor het regelen van de temperatuur in ons lichaam. Wanneer oestrogeen opeens daalt (nadat je lichaamstemperatuur net een piek heeft gehad) dan kan die soms van slag zijn en jouw lichaam speelt altijd op save, dus afkoelen, dus zweten!

Dit zijn dus twee redenen waarom je meer zweet rond je ovulatie en in het laatste geval ook vaak net voor je menstruatie. Maar hoe zit het dan met de geur?

We hebben twee soorten zweetklieren in ons lichaam. De eerste variant reageert op temperatuur, dus zweten als het te warm wordt. Jouw andere zweetklieren die reageren op stress en emoties. Bedenk maar even hoe je zweette en achteraf rook als je een presentatie moest geven voor een grote groep mensen…..angstzweet noemen we het ook wel!

Zweetgeur rondom je ovulatie
Rond jouw ovulatie is jouw hele lichaam ingesteld op baby’s maken. Ook hier komt oestrogeen weer om de hoek kijken om ervoor te zorgen dat rond jouw eisprong het andere geslacht interesse in jou heeft. Jouw zweet veranderd van geur zodat je er een partner mee aantrekt. Pretty brilliant right?
Dus, rond je ovulatie ruikt jouw zweet anders zodat het een eventuele partner aantrekt en in de mood krijgt!

Zweetgeur net voor je menstruatie
Dan hebben we ook nog de angstzweet die reageert op stress en emoties….en deze ga je wat later in je cyclus voorbij zien komen. Gedurende onze innerlijke herfst (pre-menstruatie) en winter (menstruatie) ervaart ons lichaam van nature iets meer stress en emoties. Gooien we daar nog maar een klein beetje boven op (bijvoorbeeld door stress op je werk, slecht eten of te intens sporten), dan wordt het stress niveau in het lichaam erg hoog en komen deze zweetklieren opzetten. Net voor je menstruatie, zal je dit het meeste ervaren!

Samengevat:
– je zweet meer net na je ovulatie en net voor je menstruatie
– je zweet ruikt ook steeds anders door de hormonen en verschillende zweetklieren

Wat kan je doen als je er echt last van hebt?

1. Probeer na je ovulatie tot en met menstruatie (maar eigenlijk altijd) jouw stresslevels goed onder controle te krijgen. Trap wat vaker op de rem, neem je rust en haal goed adem!
2. Zorg dat je voldoende magnesium in je lichaam hebt. Magnesium helpt bij het voorkomen van hele nare geurtjes en is sowieso een top mineraal dat je lichaam écht nodig heeft.
3. Draag geen synthetische kleding (ook je ondergoed niet), maar draag juist kledingstukken die lekker luchtig zijn en goed doorademen. Denk aan bijvoorbeeld katoen!
4. Zorg dat je een deodorant gebruikt die aluminium of antiperspirant bevat. Deze stoffen zorgen ervoor dat jouw zweetklieren geblokkeerd worden. Wat in eerste instantie geweldig is, maar op lange termijn absoluut niet. Dit betekent dat je lichaam de afvalstoffen en warmte niet goed kwijt kan!
–> persoonlijk gebruik ik de deodorant van The Lekker Company, helemaal vrij van troep en goed voor je hormonen!

Lieve vrouw, weet dat zweten normaal is en dat de verschillen gedurende de cyclus erbij horen!
Omarm je lijf zoals die is.

Liefs,

Kirsten

Deel deze post!

3 reacties op “Zweet je meer rond je ovulatie of lijkt dat maar zo?”

  1. Pingback: Het verschil in de natte & droge fases van jouw cyclus - Kom weer tot rust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle