Wat is endometriose

Wat is endometriose en wat kan je doen?

Er wordt gezegd dat 1 op de 10 vrouwen last heeft van endometriose…echter is de kans waarschijnlijk 1 op de 8! Helaas kan het soms jaren duren, voordat deze diagnose wordt gesteld. Daarom vind ik het zo belangrijk om hier meer over te vertellen.

Endometriose, wat is het precies?

Endometriose is een aandoening waarbij stukjes weefsel die op het baarmoederslijmvlies lijken, op andere plekken groeien dan in de baarmoeder. Deze stukjes weefsel worden met een mooi woord ‘endometriotische laesies’ genoemd. Het komt vooal voor rond de baarmoeder en de eierstokken, en de eileiders. Wanneer het op de eierstokken optreedt, wordt de laesie een endometrioom of chocoladecyste genoemd.

Onderzoekers weten nog niet goed waardoor het wordt veroorzaakt. Er gaan verschillende theorieen rond, maar men kan nog niet vaststellen waar het precies aan ligt. Steeds meer wetenschappers en artsen zijn van mening dat het wordt veroorzaakt door een disfunctie in het immuunsysteem. Echter zouden alle chemicaliën die ons lichaam niet goed kan verwerken ook een grote rol spelen.

Wat de oorsprong ook is, je immuunsysteem speelt een grote rol bij wat er daarna gebeurt. Het produceert ontstekingsbevorderende cyotkines en andere immuunfactoren die de laesies ontsteken en de groei ervan bevorderen.

 

Het vervelende? Endometriose heeft een sterk genetische component. Als je een zus of moeder hebt die deze aandoening heeft, is de kans groter dan jij er ook last van krijgt. Aan de ene kant frustrerend want je hebt er totaal geen invloed op gehad aan de andere kant betekent het ook dat je het niet zelf hebt veroorzaakt. Het is dus geen leefstijlziekte!

 

Menstruatie pijn vs endometriose pijn

Het belangrijkste symptoon bij endometriose is de pijn. Er is een groot verschil tussen normale menstruatie pijn en die van ernstige menstruatiepijn.

Normale menstruatiepijn is een lichte kramp in het bekken of de onderrug vlak voor of tijdens de menstruatie. De pijn neemt af met ibuprofen en is niet zo erg dat je niks meer kunt doen.

Ernstige menstruatiepijn is een bonzende, brandende of stekende pijn die meerdere dagen duurt en tussen de menstruaties door ook op kan treden. Hij wordt niet minder met ibuprofen en kan zo erg zijn dat je moet overgeven of niet kunt gaan werken.

Endometriose pijn kan tijdens de menstruatie in je baarmoeder optreden, maar hij kan ook op andere plekken voorkomen. Bijvoorbeeld in je rectum, blaas, benen of in je hele bekken. Het kan ook zijn dat je het op andere momenten hebt. Zoals rondom je ovulatie of wanneer je seks hebt. Bij endometriose kan je de hele tijd pijn hebben, en vreemd genoeg is het ook mogelijk dat je helemaal geen pijn hebt.

Andere symptomen endometriose

  • Blaasproblemen zoals aandrang, vaak moeten plassen of pijn bij het plassen
  • Darmklachten zoals diarree en constipatie
  • Opgezwollen buik (endobuik)
  • Misselijkheid en braken
  • Hoofdpijn
  • Pijn richting onderrug en bovenbenen
  • Vermoeidheid (soms extreem)
  • Lage koorts
  • Bloedingen tussen periodes door
  • Onvruchtbaarheid en terugkerende miskramen
Zoals je kunt is endometriose niet alleen een menstruatieprobleem. Het is een ontstekingsziekte van het hele lichaam, en het komt helaas vaak voor dat je huisarts deze aandoening over het hoofd ziet.

Wat kan je doen?

Als je deze klachten ervaart is het belangrijk om eerst langs je huisarts te gaan en het gesprek aan te gaan. Je hebt een kijkoperatie nodig om echt zeker te weten dat je endometriose hebt…..ga erachteraan zodat je weet wat er aan de hand is!

Daarnaast kan voeding een enorme impact hebben op de klachten die jij ervaart. Het juiste dieet vermindert namelijk de hoeveelheid ontstekingsbevorderende cytokines. Let daarom extra goed op met de volgende ingredienten:
– Suiker
– Alcohol
– Tarwe (gluten)
– Zuivel
– Eieren (eventueel)
– Plantaardige oliën

Wat zou je kunnen helpen;
Kurkuma (eventuele capsules), is super ontstekingsremmend
Zink helpt je immuunsysteem en werkt ontstekingsremmend
Selenium is ontstekingsremmend en uit onderzoek blijkt dat als je voldoende selenium hebt, de kans op endometriose kleiner is. Lees er hier meer over.

Luister de podcast

Onlangs heb ik samen met Jessica een podcast opgenomen over haar ervaring met endometriose en de weg die zij heeft moeten afleggen voordat ze de diagnose ‘endometriose’ kreeg!

Bronnen:
Grip op je cyclus – Lara Briden
www.endometrioseinbalans.nl 

Deel deze post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle