tips kiezen menstruatiecup

5 tips bij het kiezen van jouw menstruatiecup!

De menstruatiecup is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze levens. Het kleine cupje zorgt ervoor dat we niet meer elke paar uur gstressed naar de wc moeten om te wisselen. We nooit meer bang hoeven te zijn dat de tampons in je tas op zijn én is goed voor het milieu. De menstruatiecup wordt elke dag populairder en je hebt zoveel keus tegenwoordig! Ik ga je daarom helpen bij het kiezen van jouw menstruatiecup. Ik heb inmiddels aardig wat cups geprobeerd én heb mijn favoriete merk zelfs in de webshop geplaatst! Volg onderstaande stappen en vind jouw favoriete cup!

1. Welke maat menstruatiecup heb je nodig?

Menstruatiecups komen in vele vormen en maten voor. Terwijl je vaak geen idee hebt welke maat menstruatiecup je nodig hebt. Heel eerlijk, uit eindelijk moet je testen wat het beste voor jou werkt en het lekkerste zit. Maar om te starten, ga ik je de basis meegeven. Wel zo handig!

De juiste maat van de cup is belangrijk, omdat dat ervoor zorgt dat het bloed goed opgevangen wordt in de cup. Daarnaast zorgt het ervoor dat hij goed blijft zitten, ook tijdens het sporten.

Ben je nog erg jong en/of heb je nog nooit gemeenschap gehad? Start dan altijd met een kleine cup. Maat S is dan aan te raden en tevens een zachte variant van de cup. De divinecup is hier perfect voor, maar ook de organicup is een goede optie.

Voor de wat korte en/of minder stevig gebouwde dames, is een cup met maat S of M vaak goed. Je kunt zelf voelen hoe diep jouw baarmoedermond zich bevindt en hier je keuze op baseren. Dit doe je heel gemakkelijk door een vinger in je vagina te steken (dag één of twee van je menstruatie) en te kijken waar je jouw baarmoedermond voelt. Het voelt dan een beetje aan als het puntje van je neus. Kijk daarna voor jezelf hoeveel mm je vinger ongeveer je vagina in gaat. Is dat minder dan 5 cm, ga dan voor maat S. Is het meer? Ga dan voor M!

Ben je wat groter of steviger gebouwd? Dan heb je waarschijnlijk ook een wat ruimere vagina. Kies dan voor maat M of L.

Ben je zwanger geweest of ben je boven de 30 jaar? Dan heb je vaak maat M of L nodig. Meeste vrouwen komen uit bij M. Vaak passen beide maten ook gewoon, maar de ene kan net wat comfortabeler zitten dan de andere. Uiteindelijk is testen toch de beste optie. Handig om te onthouden is dat bij maat L ook het meeste bloed opgevangen kan worden. Menstrueer je dus best veel, dan is een cup met maat L aan te raden.

tips menstruatiecup kiezen

2. Bepaal welke vorm het beste bij jou past

Menstruatiecups hebben ook diverse vormen, maar over het algemeen lijken ze best veel op elkaar. Als je jouw baarmoedermond hebt gevonden, dan weet je ook hoeveel ruimte je hebt voor een cup. Soms kunnen de iets rondere cups van bijvoorbeeld Merula, dan net wat comfortabeler zitten dan de standaardvorm cups. 

Is jouw vagina wat korter, let dan op dat je een cup kiest die niet te lang is.

Bijvoorbeeld, als je maat M nodig hebt maar je vagina toch wat kort is, ga dan voor rond zoals bij Merula. Heb je maat S, dan is vaak de cup ook een stukje kleiner en korter. Dan kan de divinecup perfect voor jou zijn!

3. Bepaal de flexibiliteit van jouw menstruatiecup

Één van de mooie ontwikkelingen in de wereld van de menstruatiecups is het feit dat er tegenwoordig verschillende opties zijn qua flexibiliteit of hardheid van de cups. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, omdat het ervoor zorgt dat je cup goed op zijn plaats blijft zitten. En dit heeft allemaal te maken met de spanning van jouw bekkenbodemspieren.

De vraag is dus, hoe staat het met de spanning van jouw bekkenbodemspieren?

Ben je iemand die soms wat urine verliest als je moet niezen, touwtje springt of als het heel koud is? Dan is de spanning van jouw spieren erg laag. Dan is de zachte divinecup helemaal perfect voor jou!

Als je iemand bent met een normale spanning in de bekkenbodemspieren, dan kan je tijdens het plassen met gemak even pauzeren. Je hebt ook nog geen inlegkruisjes nodig om ongelukjes te voorkomen en hebt eigenlijk nergens last van. Ook dan is de zachte variant van divine perfect voor jou!

Sport je intensief met sporten waar je echt veel deze spieren aan moet spannen, dan is jouw spanning wat hoger. Denk aan paardrijden, yoga, pilates, paaldansen etc. Daarnaast zal je soms ook moeite hebben om het ontspannen van deze spieren. Dit kan je soms merken tijdens de seks of als een constante spanning rondom je vagina. In dat geval, adviseer ik je de harde variant van de divine cups. Deze versie klapt dan gemakkelijk weer uit als je hem eenmaal hebt ingebracht en blijft vervolgens goed zitten. Zelfs tijdens het sporten!

menstruatiecup kiezen

4. Ben je ergens allergisch voor?

Bij het kiezen van een menstruatiecup is het erg handig om rekening te maken met mogelijke allergieen. Alle divinecups zijn gemaakt van 100% silliconen en daardoor heel erg fijn in gebruik, tenzij je een allergie hebt. Wil je een ander merk proberen? Kijk dan goed naar het materiaal dat er gebruikt wordt en of je daar eventueel allergisch voor bent!

5. Extra punten om op te letten

Heb je een spiraaltje? Weet dan dat de menstruatiecups dan worden afgeraden. Dit omdat de cup vacuüm zuigt en bij het eruithalen soms het spiraaltje kan bewegen of mee getrokken kan worden. Dit gebeurt niet vaak, maar het kan!

Heb jij hele zware menstruaties waar je veel bloed verliest? Dan is het handig om een wat grotere cup te pakken. Maat M en L zijn vaak iets groter en kan meer opvangen. Pak dus zeker een L bij hevige menstruaties. En als je twijfelt of dat wel werkt. Kleine tip; veel vrouwen dragen menstruatieondergoed voor de lichte dagen eronder, dan lek je nooit door!

Heb je moeite met het inbrengen van tampons of moeite bij geslachtsgemeenschap? Dan kan het in het begin wat lastig zijn om de cup in te brengen. In deze blog kan je allers terugvinden over de verschillende vouwtechnieken die je kunt gebruiken! Daarnaast kan het helpen om de cup van te voren een beetje nat te maken met water of met glijmiddel. Persoonlijk gebruik ik vaak het laatste om ervoor te zorgen dat het er net wat gemakkelijker in gaat.

menstruatiecup kiezen

Samengevat zijn er aardig wat dingen waar je op kunt letten, maar het is ook een kwestie van wennen en oefenen als je ermee begint. Heb je de smaak eenmaal te pakken, dan kan het zomaar zijn dat je tampons voor goed de deur wijst!

In de webshop kan je de divinecups in verschillende maten en met twee soorten flexibiliteit vinden en bestellen! Heb je echt geen idee? Begin met een maat M en kijk hoe die voelt.

Ik ben benieuwd, gebruik jij al een menstruatiecup?

Laat het me weten,

Liefs,
Kirsten

Deel deze post!

1 reactie op “5 tips bij het kiezen van jouw menstruatiecup!”

  1. Pingback: Menstruatiecup vouwen - 4 vouwtechnieken die je moet weten - Kom weer tot rust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle