hoe gebruik je een menstruatiecup2

Hoe gebruik je een menstruatiecup – 10 meest gestelde vragen beantwoord

Jaaa jaa ik heb het al vaker gezegd, maar de menstruatiecup is hot! Maar hoe gebruik je een menstruatiecup nou eigenlijk? Mijn dm op instagram liep afgelopen week over met al jullie vragen over de nieuwe menstruatiecups in de webshop en het gebruik daarvan. Daarom vandaag de 10 meest gestelde vragen voor jullie op een rij!

1. Hoe werkt een menstruatiecup?

De menstruatiecup is een klein ‘bakje’ dat je inbrengt in de vagina. Maandverband en tampons absorberen vaak het bloed, maar de menstruatiecup doet dat niet. De cup vangt het op en later kan je dit wegspoelen. De cups worden gemaakt van flexibel materiaal en zijn herbruikbaar. Het is dus goed voor je portemonnee en voor het milieu. Tampons en maandverband bevatten niet alleen chemicaliën die je liever niet op je huid wilt, ze zijn ook nog eens heel lastig af te breken. Waardoor het een grote rol speelt in onze milieuervervuiling. De cup is een super goede vervanger!

2. Hoe breng je de menstruatiecup in?

De menstruatiecup kan je na een beetje oefenen gemakkelijk in je vagina krijgen. Het is de bedoeling dat je de cup opvouwt, dan inbrengt en daarna vouwt die in je vagina weer uit. Op die manier vouwt die zich rondom de baarmoedermond en trekt het een beetje vacuüm. Hierdoor blijft de cup goed zitten en gaat het bloed in de cup. In deze blog kan je uitgebreid een aantal van de makkelijkste vouwtechnieken bekijken en aanleren!

gebruik menstruatiecup

3. Hoe haal je de menstruatiecup er weer uit?

Bijna alle cups hebben onderaan een kort staafje zitten, gebruik deze niet om de cup er weer uit te trekken. Deze kan je bijknippen naar de gewenste lengte (bij sommige vrouwen steekt die iets uit), zodat je hem niet voelt zitten, maar is er niet om de cup ermee uit te halen. Hoe doe je dat dan wel? Pak de cup onderaan vast en knijp hem vervolgens een beetje in. Als het goed is, trekt de cup dan geen vacuüm meer en kan je hem rustig naar beneden trekken. Zit die nog vast? Knijp hem nog een paar keer in en beweeg de cup een beetje. Totdat hij niet meer vacuüm trekt en trek hem er vervolgens uit.

4. Hoe lang kan je de menstruatiecup inhouden?

De cup kan je 12 uur laten zitten, tenzij jouw menstruaties wat heftig zijn. Als dat het geval is kan je ze het beste om de paar uur wisselen. Hoe groter jouw cup, hoe meer bloed je op kunt vangen. Voor de juiste maat, checkdeze blog! Normaal gesproken hoef je dus alleen in de ochtend en avond de cup eruit te halen, schoon te maken en weer in te brengen.

5. Hoe maak je de cup schoon?

Sommige mensen vind het schoonmaken van de cups een gedoe, maar het valt reuze mee. In de ochtend en in de avond, that’s it! Persoonlijk gebruik ik twee cups, zodat ik dan op mijn gemak tussendoor de cup schoon kan maken. Dit kan tussendoor heel gemakkelijk met warm water. Na je menstruatie of net ervoor wordt er aangeraden de cup echt goed te steriliseren. Dit kan door de cup in kokend water te leggen of een cupreiniger te gebruiken!

hoe gebruik je een menstruatiecup

Foto: Anouk Martens

6. Kan ik slapen met de menstruatiecup?

Yes dit is geen probleem, je kan gewoon slapen met de cup in. Als je erg veel bloed verliest gedurende je menstruatie, dan kan de cup alleen wat vol raken (kies dan ook voor een grote maat). Je kan voor de zekerheid, dan menstruatieondergoed eronder dragen (voor de lichte dagen), mocht je dan een beetje doorlekken, wordt het toch opgevangen!

7. Kan iedereen de menstruatiecup gebruiken?

Jaaaa in principe kan iedereen een menstruatiecup gebruiken, maar als je een spiraaltje hebt dan bestaat er een hele kleine kans dat die de verwerking soms verstoord. Als je de cup eruit probeert te halen terwijl die nog vacuüm zit, dan kan (in extreme gevallen) je spiraal meekomen. De kans hierop is vooral in het eerste jaar van het spiraaltje het meeste aanwezig. Echter, gebeurt het erg weinig en de meeste vrouwen met spiraal gebruiken de cups met heel veel plezier. Bij vragen of klachten altijd even checken met je gynaecoloog!

8. Hoe weet ik welke maat ik moet hebben?

Het kan nogal overweldigend zijn als nog bij jezelf denkt ‘hoe gebruik je een menstruatiecup en hoe kan ik kiezen tussen alle opties?’ Daarom heb ik een volledige blog aan dit onderwerp besteed. Je kunt hier alles erover lezen, maar in de afbeelding hieronder zie je al de grote lijnen.

tips menstruatiecup kiezen

9. Hoe weet je of die goed zit?

Dat voel je gelijk! Als jouw menstruatiecup goed zit dan voel je hem niet. Voel je nog het steeltje onderaan? Dan zit die nog niet hoog genoeg of is hij iets te lang. Knip het steeltje dan een beetje bij. Zit die goed maar begint die later te zakken tijdens beweging? Dan is die wellicht te zacht voor jouw bekkenbodemspieren. Check dan hier of je wellicht een hardere cup nodig hebt!

10. Hoe lang gaat de cup mee?

In principe kan de cup 10 tot 15 jaar mee gaan, maar dat is nooit een garantie. Maar dat die jaren mee gaat, dat is één ding dat zeker is. Reinig hem goed, berg hem tussendoor netjes op en dan kan je voor minder dan drie tientjes, jaren vooruit!

Dus...hoe gebruik je een menstruatiecup?

Simpel gezegd……volg de volgende stappen;
– Leer welke menstruatiecup bij jou past
– Koop jouw nieuwe favoriet
– Reinig je cup goed voor gebruik (kan ook in een pan met kokend water)
– Kies je vouwtechniek
– Breng de cup in en dubbel check of die weer uitgevouwen is
– Tijd om te wisselen? Knijp hem een beetje in en haal eruit!

Ik hoop dat ik je hiermee weer wat wijzer heb kunnen maken in de wereld van de menstruatiecup! Check alle blogs over dit onderwerp hier!

Wil je me laten weten als je hier iets aan hebt gehad? Ik spreek je graag in de comments of via instagram.

Liefs,

Kirsten

Deel deze post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle