Een glaasje alcohol….heerlijk! Ik houd wel van een lekkere koude witte wijn op een zomerse dag of juist dat biertje in de kroeg of bij een feestje. Echter, ik ben inmiddels 33 en merk dat ik steeds minder goed tegen alcohol kan. PMS klachten en alcohol drinken heb ik altijd een interessante combinatie gevonden. Want waarom lijkt het alsof we sneller dronken zijn dan mannen en hoe komt het dat zij de dag daarna veel minder last hebben? En krijg je echt meer PMS klachten van alcohol? Ik vond het tijd worden om dit aan jullie uit te leggen hoe het komt dat wij sneller katers hebben én welk effect het heeft op je PMS. Want helaas pindakaas…….kleine spoiler alert….alcohol en jouw hormonen zijn geen vrienden!
We missen een enzym!
Om alcohol af te kunnen breken in ons lichaam hebben we twee enzymen nodig. Een enzym is een eiwit die een chemische reactie binnen of buiten onze cellen veroorzaakt of versneld. In dit geval zorgt het ervoor dat je lichaam de alcohol gaat afbreken en afvoeren.
Terug naar die twee enzymen, genaamd ADH en ALDH die we beide nodig hebben om alcohol af te kunnen breken in het lichaam. ADH gaat als eerste aan de slag en daarna komt ALDH om te hoek kijken om het af te maken. Dit gebeurt allemaal in onze lever.
De hoeveelheid van ADH bepaalt onder andere hoe snel alcohol afgebroken kan worden. Vrouwen hebben van nature een lagere hoeveelheid ADH in het lichaam, wat er dus voor zorgt dat alcohol bij ons langzamer wordt afgebroken. Maar ook dat ons promillage alcohol in het bloed hoger is. Dus drink jij en biertje en jouw man ook….op het moment van blazen, is jouw promillage hoger dan die van hem! Daarnaast, zijn we vaak wat kleiner en lichter, waardoor het promillage ook wat hoger is in verhouding. Ja dames, we komen er wat slecht vanaf hier!
Oké dit verklaart waarom we sneller dronken zijn en de katers achteraf, maar wat doet het nog meer? Want zijn jouw PMS klachten en alcohol echt aan elkaar gelinkt?
Vrouwelijke hormonen maken het nog lastiger
Zoals je van mij gewend bent, gaan we ook weer even naar de vrouwelijke hormonen kijken in relatie tot PMS klachten en alcohol drinken! Uit onderzoek blijkt dat onze hormonen een rol spelen in het metabolisme van alcohol (afbreken van alcohol). Onze favoriete hormonen oestrogeen en progesteron hebben hier weer mee te maken. Het blijkt dat bij een daling van oestrogeen ons enzym ADH nog verder daalt. Wat zou betekenen dat je in jouw innerlijke herfst (na je eisprong tot menstruatie) nóg meer last van jouw lekkere wijntje krijgt. Het wordt nog onderzocht hoe het precies werkt, maar de daling in ADH is duidelijk.
Afgelopen jaar heb ik dit voor mijzelf ook goed bijgehouden. Ik merk persoonlijk ook écht een verschil hoe ik me voel de dag daarna. Telkens als ik meer dan drie drankjes op één avond drink rondom mijn herfst, voel ik me de dag daarna erg slecht. Drink ik diezelfde hoeveelheid drankjes einde menstruatie, gedurende de lente….heb ik de dag daarna nergens last van! Uiteraard heeft het ook te maken met hoeveelheid water dat je drinkt, goede slaap etc…maar voor mij was het een duidelijke conclusie!
De kater is dus intenser rond de periode waar je ook PMS klachten ervaart!
Het kost bakken met energie!
Oké eerlijk is eerlijk, dit hebben mannen ook, maar aangezien deze blog gaat over PMS klachten en alcohol, ik wil je het totaal plaatje geven. Om alcohol uit je lichaam te verwijderen komen er allerlei processen kijken. Hiervoor zijn bepaalde stoffen nodig die ook nodig zijn voor het aanmaken van jouw energie. Om de genuttigde alcohol af te breken heeft jouw lichaam precies die stoffen nodig, die jou normaal energie geven. Hierdoor verstoor je de aanmaak van nieuwe energie…wat ervoor zorgt dat je de dag daarna minder energie hebt.
Zit je al wat lager in je energie door jouw cyclus, bijvoorbeeld richting einde herfst of begin van je menstruatie. Dan verbruik je dus dat kleine beetje energie voor het afbreken van de alcohol en niet voor jezelf. Eeuwig zonde!
Veel vrouwen ervaren PMS klachten zoals eetbuien en moodswings. Jouw lage energie voorraad kan hier de oorzaak van zijn. Rond deze periode verbranden we extra energie. Onze energie voorraad is dus al laag. Gaan we die ook nog weggeven aan alcohol, dan houd je echt bijna niks meer over!
PMS klachten en alcohol zijn verbonden aan elkaar
Stel, je hebt toch genoten van een paar drankjes (het moet ook leuk blijven ;)), dan kan het zomaar zijn dat je niet alleen de dag daarna een kater(tje) hebt, maar het kan ook zijn dat die maand jouw pms klachten heftiger zijn dan de maand daarvoor. Nou zal dit niet van een enkel avondje komen, maar als je geregeld drinkt, kan dit een reden zijn van jouw pms klachten! Ik leg het je uit!
Alcohol is ontstekingsbevorderend en dat heeft effect!
1. Suiker en alcohol
Alcohol zorgt voor ontstekingen in het lichaam, net zoals suiker. Veel mensen die alcohol drinken doen dat met een lekker mixdrankje of de populaire cocktail. Als je dat doet krijg je 2x zoveel ontstekingen omdat er zowel suiker als alcohol in zit. Kies je voor wijn of bier, dan is dat voornamelijk alcohol en nét iets minder ontstekingen in het lichaam!
2. Het zorgt voor meer stress in het lijf
Langdurige alcohol consumptie zorgt ervoor dat onze hersenen krimpen, inclusief de hippocampus. Deze hippocampus reguleert jouw stressresponssysteem. Als deze minder goed aangestuurd wordt zal jouw lichaam minder goed stress kunnen reguleren. Stress in de #1 aanleiding tot PMS klachten, dus we willen dat dit goed blijft functioneren.
3. Verstoord de lever en geeft oestrogeendominantie
Alcohol wordt voor 90-95% afgebroken in onze lever. Onze lever moet hier keihard voor aan het werk, want die ziet alcohol als vergif. En vergif moet zo snel mogelijk uit het lichaam. Dit betekent dat op het moment dat er alcohol bij je lever aankomt, de lever alle andere taken uit zijn handen laat vallen. Alle andere processen, waaronder het afbreken en afvoeren van jouw overtollige oestrogeen, moeten wachten. Dit is één van de redenen waarom vrouwen tegenwoordig vaak last hebben van oestrogeendominantie. En die dominantie zorgt onder andere voor pijnlijke borsten, hoofdpijn, rugpijn, pijnlijke krampen en meer pms problemen!
4. Verstoord de goede stoffen!
Zoals je hierboven hebt gelezen leidt alcohol tot meer ontstekingen in het lichaam. Gelukkig hebben we een stofje genaamd glutathion en die hebben we altijd een beetje op voorraad. Deze stof is juist ontstekingsremmend en een sterke antioxidant. Deze stof wordt in elke cel aangemaakt, maar is ook nodig in elke cel. De belangrijkste taak van glutathion is het onderdrukken van vrije radicalen en het verwijderen van toxische stoffen. Hiermee verkleint het dus het aantal onstekingen in het lichaam. Super stof, waar je geen genoeg van kunt hebben. Echter, alcohol maakt deze voorraad gelijk op. De stof wordt gebruikt om de alcohol te verwijderen, maar zorgt ervoor dat de voorraad in de cellen op zijn. Dit wil je niet, want dan krijg je meer ontstekingen en uiteindelijk kunnen die leiden diverse ziektes zoals kanker. Beste manier om deze voorraad te ondersteunen? Geen of amper alcohol drinken.
Tips en advies!
Nou is het niet zo dat je nooit meer een glas alcohol mag aanraken. Want ook al zijn vrouwen en alcohol misschien niet de beste combinatie, alles kan met mate. Advies is om als vrouw maximaal 5 glazen per week te drinken en niet meer dan 2 per keer. Zo beperk je de schade het meeste en kan je toch lekker genieten van je drankje!
Daarnaast adviseer ik je om écht voor jezelf te leren hoe jouw cyclus in elkaar zit. Ik leer je dit allemaal in mijn gratis cursus ‘De menstruatiecyclus 101’. Heb jij hem al gedaan? Zo niet, het is het echt waard om jouw natuur te leren kennen zodat je ermee kunt gaan samenwerken!
Weet je wanneer je in je herfst zit, dan weet je ook wanneer je dat glaasje beter kunt omruilen voor een 0.0%!
Liefs,
Kirsten
PS….volg je me al op instagram?