HSP, wat is dat precies?

hsp

Hoogsensitieve personen (HSP)

Ben je snel van stuk gebracht door harde geluiden, sterke geuren of fel licht? Raak je in de stress wanneer je een grote to-do lijst hebt?Vermijdt je (bewust of onbewust) gewelddadige of spannende films en series?Heb je tijdens een drukke dag de behoefte je even alleen terug te trekken?Vermijdt je drukke evenementen of situaties die je niet zelf in de hand hebt?Geeft jouw lichaam duidelijk je grenzen aan? Ervaar jij pijn erg intens?

​Mocht een aantal van deze vragen bij jou herkenning oproepen is er een erg grote kans dat je hooggevoelig bent. Hooggevoelig zijn is iets wat nog vrij onbekend is, wat voor mij de aanleiding is om erover te schrijven. Dr. Elaine Aron is dé onderzoeker die jaren onderzoek heeft gedaan naar dit fenomeen en haar bevindingen heeft beschreven in haar boek. Op haar website kan je al veel informatie vinden en ook de zelftest doen om te kijken of je ook HSP-er bent.

Wat is een HSP precies?

HSP staat voor “high sensitive person/personality”, in het Nederlands ook wel hooggevoelig persoon genoemd. Als hooggevoelige heeft jouw zenuwstelsel meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken dan een ‘normaal’ persoon. Doordat je lichaam hier langer over doet, is de kans groter dat je snel overprikkeld raakt. Een langere tijd overprikkeld zijn kan nadelige gevolgen hebben zoals minder goed slapen, een slecht humeur, niet kunnen focussen, vermoeidheid, hoofdpijn en nog veel meer. Doordat het verwerken even duurt kan het zijn dat je bijvoorbeeld intense dromen ervaart gedurende de nacht, fel licht gelijk zorgt voor spontane hoofdpijn en een subtiel schouderklopje voor jou erg pijnlijk aanvoelt.

Ongeveer 15 – 20% van de mensen is hooggevoelig. Hoe gevoelig en waarvoor je gevoelig bent verschilt heel erg van persoon tot persoon. Persoonlijk ben ik erg gevoelig voor licht, geluiden, spannende films/series, cafeïne, pittig eten, lichamelijke pijn, chaos, grote menigten (claustrofobisch gevoel), tocht, stemmingen van andere mensen en nog veel meer. Daarnaast heb ik een erg sterk rechtvaardigheidsgevoel, kan ik geen genoeg krijgen van mooie natuur, vallen details mij snel op en is mijn intuïtie erg scherp. ​

Rustzoeker of sensatiezoeker?

Binnen de HSP zijn er 2 soorten mensen. Mensen die bewust de rust opzoeken (rustzoekers) en de mensen die juist opzoek zijn naar nieuwe en intense ervaringen (sensatiezoekers). Beide groepen zijn erg gevoelig voor prikkels, maar het grote verschil is dat de ene het juist graag opzoekt om zich daarna terug te trekken en de andere liever een wat rustiger leven leiden.​

Rustzoekers:
Rustzoekende HSP-ers zijn over het algemeen niet er impulsief en wachten graag af. Ze kijken bij (onbekende) situaties graag eerst de kat uit de boom, schatten een situatie in en observeren waar mogelijk. Daarna zullen ze een beslissing nemen waar ze zich goed bij voelen. Rust, routine en regelmaat is iets waar de rustzoeker vaak behoefte aan heeft. Één op één contact met mensen heeft de voorkeur en is waarbij ze zich op hun gemak voelen. Rustzoekers creëren op deze manier een omgeving waarbij de prikkels minimaal zijn of enkel wanneer zij er bewust voor kiezen.

Sensatiezoekers:
Sensatiezoekers zijn vaak op zoek naar nieuwe inzichten en intense ervaringen. Deze groep mensen is geregeld snel uitgekeken op zaken, waardoor ze altijd bezig zijn om weer nieuwe informatie tot zich te nemen of ervaringen op te doen. Zij zoeken de (overprikkelende) indrukken dus bewust op! Contact met meerdere mensen of in groepen vinden ze fijn en spanning en avontuur is iets waar ze voor leven. HSP sensatiezoekers zijn een groep mensen die extra moeten opletten. Doordat ze steeds maar prikkels opzoeken zullen ze snel vermoeid raken. Zonder voldoende rust, is deze groep dan ook erg kwetsbaar.

Mijn eigen ervaring:

Ik ben deze blog gestart mijn ervaring met jullie te delen. Komende tijd kan je hier allerlei ervaringen, tips en nog veel meer vinden om zelf weer helemaal tot rust te komen. Ik zelf ben ene HSP-er die echt de rust op zoekt, maar zo heel soms ook eens de sensatie op zoekt!

Ik hoop je komende tijd een duidelijk beeld te geven in mijn leven. Herken jij je in één van mijn blogs of meerdere? Ik kom graag met je in contact. Volg me via social media, (facebook, instagram, bloglovin) dan kunnen we in contact komen!

Tot snel!

Just keep breathing -xxx-​

Wat je ook leuk kan vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *