Hoe ervaar ik de natuur?

hoe ik de natuur ervaar

Natuur, ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn. Veel gevoelige mensen voelen een sterkte connectie met de natuur en ik ben er daar zeker eentje van. Natuur heeft iets magisch in mijn ogen. Alles werkt samen, alles komt samen en de natuur is enorm veerkrachtig. Als ik er over nadenk, heb ik de natuur altijd mooi gevonden maar heb ik die vroeger nooit echt bewust opgezocht. Inmiddels is dat wel anders…

Ongeveer twee jaar geleden ben ik begonnen als bootcamptrainer in de buitenlucht. Hierdoor stond ik bijna wekelijks in het bos training te geven en vanaf de aller eerste training in het bos dacht ik bij mezelf ‘waarom kom ik hier eigenlijk niet vaker?‘ Ik merkte dat, ondanks een fanatieke training, het bos me altijd rustig maakte en ik bij de geur van het bos al begon te genieten en te stralen.

De maanden daarna ben ik steeds meer het bos op gaan zoeken . Met mijn vriend, met vriendinnen maar vaak ook alleen. Het viel me al snel op dat ik een wandeling door het bos heel anders ervoer dan de mensen waar ik mee in het bos liep. Elk klein detail en elke beweging registreer ik. Elke vogel die beweegt, bladeren die vallen, takken die breken, honden, konijn en herten…..ik zie en registreer alles.

Geregeld zeg ik dingen hardop zoals ‘wooow kijk die paddenstoel, super mooi’ of ‘zag je die roofvogel? Wat cool!‘. Vaak kijkt mijn vriend me dan lachend aan en zegt ‘je bent er maar druk mee!‘ of ‘ben je lekker aan het genieten schat?‘. Als ik hem dan vraag wat hij ervan vindt, blijkt het dat hij de helft niet heeft gezien of er verder geen aandacht aan heeft geschonken. Niet erg, maar ik vond dat maar raar. Dat riep bij mij gelijk vragen op als ‘Hoezo zag je die roofvogel niet? Dat is toch gaaf? Hoe kan je die nou missen?’ maar nog veel vaker dacht ‘Ben ik nou zo aan het overdrijven? Waarom word ik hier zo enthousiast van en anderen niet? Hoezo ben ik aan het genieten, jij niet dan?’.

Nu ik me meer in HSP ben gaan verdiepen, snap ik het! Natuur brengt mij rust, natuur verbaasd mij keer op keer en natuur komt bij mij intens binnen. Niet bij iedereen is dat zo, iedereen ervaart het anders, en dat is goed. Die details, die kleine dingen vallen mij op en ik geniet daar intens van, veel andere mensen zijn daar helemaal niet mee bezig, en missen het ook niet.

Heerlijk alleen in de natuur zijn heeft ook mijn voorkeur. Dan kan ik net zo lang blijven als ik wil, stoppen waar ik wil en heerlijk opladen in alle stilte. Al mijn (toch al gevoelige) zintuigen worden in de natuur aangesproken, maar op een positieve, ontspannen manier. De geuren, de kleuren, geluiden en bewegingen. Zo kan ik uren naar de zee staren, zittend met mijn voeten in het zand en me intens gelukkig en ontspannen voelen. Na een goede hike het uitkijkpunt bereiken en dan de frisse lucht inademen en kijken wat er allemaal te zien is. Voor mij puur geluk!

hoe ik de natuur ervaar

Op een zaterdagmiddag naar het strand gaan of een lange wandeling maken door een natuurgebied is dan ook iets wat ik liever doe dan bijvoorbeeld op een festival staan. Ik kies dan heel bewust voor rust & natuur in plaats van voor muziek en veel mensen om mijn heen. Wellicht voor sommige mensen suf en saai, maar voor mij dé manier om te ontspannen.

Één van mijn favoriete bezigheden is reizen. Ik wil niks liever dan weer mijn koffers pakken en weer op avontuur. Als het even kan naar een land met prachtige natuur zoals Costa Rica of Argentinie. Maar ook de landen waar je goed kunt duiken bezoek ik graag, want onderwater is het nóg stiller en zó ontzettend mooi! Ik vind het dan zó intens gaaf om te zien wat er allemaal voor moois op deze aarde loopt, vliegt en zwemt.

Inmiddels is het bos een plek waar ik zeker één keer in de week te vinden ben, alleen of samen met mijn ´leenhond´. Op dagen dat ik onrustig ben, me minder positief voel of met emoties worstel, stap ik de deur uit en ga op pad! Ik ga lekker wandelen in mijn buurt waar veel groen en water te vinden is. Hier kom ik altijd reigers tegen, waar ik even bij stil blijf staan en bedenk hoe dankbaar ik ben voor alles. Hier voel ik me direct beter van, positiever en gelukkiger. Ik ga pas terug, als ik me weer opgeladen en fijn voel.

Natuur is zo mooi! In mijn beleving waarderen we het te weinig en komen de meeste mensen ook te weinig buiten. Ik zoek vaak de natuur op om tot rust te komen, maar ook om het in me op te nemen. Dit laatste kan ook erg veel energie kosten, maar daar kom ik een volgende keer graag op terug!

Ik ben benieuwd naar jullie ervaring met de natuur? Hoe ervaar jij het? Laat je het me weten?

Just keep breathing -xxx-

PS…wil je geen blog missen? Volg me dan ook via facebook!

Wat je ook leuk kan vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *