Persoonlijk – Kir, hoe houdt je het toch allemaal vol?

Het heeft even geduurd, maar deze blog zat er al heel lang aan te komen. Vanuit mezelf maar ook omdat ik merk dat mijn omgeving er soms niks meer van snapt bij mij. En dat begrijp ik heel goed!

Ik ben namelijk hsp ook wel hoogsensitief of hooggevoelig genoemd wat betekent dat ik op tijd mijn rust moet nemen zodat ik alle prikkels van de dag kan verwerken. Echter ben ik ook introvert wat vooral betekent dat ik tijd alleen nodig heb om mijn batterij weer op te laden. Een combinatie die bij veel mensen ervoor zorgt dat ze zichzelf soms voorbij lopen (ik ook trouwens).

Ik hoor geregeld van mijn omgeving ‘hoe doe je het toch?’
‘ik zou dat nooit kunnen volhouden’.

Wat ze hiermee bedoelen is waarschijnlijk mijn redelijk volgepland leventje! Ik werk 28 uur voor een baas, werk daarnaast 10 tot 15 uur in de week als sportinstructrice. Ik schrijf deze blog, ik beheer 3 instagram accounts, ik help een hele lieve dame met het uitlaten van haar hond, ik ruim tegenwoordig mijn buurt op tijdens het wandelen, ik heb een sociaal leven, ik sport geregeld, ik mediteer en lees dagelijks in een boek, ik volg spaanse lessen en ik heb nog mijn eigen hobby’s (bulletjournal/kleuren/puzzelen/lezen/fotografie), reizen, dromen en de liefste vriend. Tja als ik het zo lees is het ook wel veel 🙂

Hoe ik het ‘allemaal’ doe?

Ten eerste word ik intens blij als ik kijk naar wat ik allemaal kán doen in mijn leven. Ik ben ontzettend dankbaar dat al deze dingen op mijn pad komen. Allemaal kleine stukjes puur geluk!

Ten tweede denk ik dat het vooral een kwestie is van keuzes maken. Afgelopen jaren heb ik geprobeerd te kijken naar welke dingen mij energie geven en welke me energie kosten. Die laatste heb ik geprobeerd zoveel mogelijk uit mijn leven te schrappen en de andere dingen juist eraan toegevoegd. Sommige vrienden zie of spreek ik bijvoorbeeld nooit meer omdat het mij teveel energie kostte om de vriendschap aan te houden. Ook kijk ik kritisch naar feestjes of borrels. Wil ik daar wel echt heen? Zo niet, ga ik niet!

Daarnaast komt een stukje time-management erbij kijken. Ik houdt van plannen, agenda’s en lijstjes. Daarom werk ik ook met een bulletjournal. Hier kan ik een stukje ontspanning (denk aan kleuren, tekenen, organiseren) en creativiteit kwijt. Daarnaast geeft het me gelijk structuur voor de week. Ik plan begin van de week zoveel mogelijk concreet in, zodat ik weet wanneer ik druk ben, rust kan pakken of juist nog actie moet ondernemen.

Één van de belangrijkste dingen voor mij is om in de planning rekening te houden met uitrusten. Ik blok een paar momenten per week in mijn agenda met de tekst ‘Niks doen’. Deze tijden houd ik ook echt vrij om lekker te ontspannen. Hoe ik dat invul zie ik vaak op dat moment pas. Soms lekker een boekje lezen, soms een warm bad, even slapen of een heerlijke massage. Als het me op dat moment maar ontspanning biedt is het goed! Moeite met ontspannen? Onlangs heb ik hier mijn beste tips op een rijtje gezet.

Wat voor mij goed werkt is het bijhouden van mijn slaap. Ik heb zeven en een half tot 8 uur zeker nodig en probeer hier dan dagelijks rekening mee te houden. Op tijd naar bed betekent bij mij soms om 20.00 uur al naar bed als de wekker om 4.00 uur gaat. Als ik dit vertel zeggen mensen vaak ‘ik kan dan echt niet slapen hoor’. Nou dat ligt eraan hoe je het aanpakt. Zo drink ik geen cafeïne ná 12.00 uur. Ik kijken in de avonden geen tv/tablet/telefoon, maar lees gewoon lekker een boekje. Ik zorg op die dagen dat ik overdag sport zodat ik in de avond niet hyper ben én ik neem een warme douche. Met die combi, val ik vaak heerlijk in slaap!

Als laatste maar misschien wel het belangrijkste. Ik geniet van al deze dingen. Als ik naar buiten ga om te wandelen doe ik dat om lekker te bewegen, daglicht op mijn huid, frisse lucht en een leeg hoofd. Echter is het soms wat saai, waardoor ik het nu zo heb geregeld dat ik een hond mee kan nemen! Hoe leuk is dat? En ik help er iemand anders mee. Hier krijg ik dus 3x energie van. Van de wandeling zelf, van de hond en van het feit dat ik iemand kan helpen! Als ik training geef aan een groep mensen gééft me dat juist energie voor tien én als ik mijn buurt schoonmaak geeft me dat een goed gevoel.

Zorg dat je je leven zó inricht dat jij er energie van krijgt en dat je geniet! En als je net zo druk bent als ik en sporten schiet er een keertje bij in omdat je moe bent. Voel je niet schuldig! Pak die powernap, laadt weer op en ga weer door.Als dat artikel op je blog een paar dagen later is, so what? Relax!Als je dit weekend echt niet naar een feestje wilt, blijf thuis. Het is jouw leven!

Enjoy it!

PS…wil je geen blog missen? Volg me dan ook via facebook of via instagram!

Wat je ook leuk kan vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *