Ben jij introvert of extravert?

intro extravert

Je hebt vast weleens gehoord van introvert of juist extravert zijn en misschien ken je de term ambivert ook. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen introvert en extravert? Sinds ik weet welke van de twee ik ben, weet ik hoe ik hoe ik mijn interne batter weer kan opladen!

Wat komt er in je op als je denkt aan een introvert persoon?

Iemand die verlegen is?
Iemand die graag de kat uit de boom kijkt?
Iemand die niet voor grote groepen durft te spreken?
Iemand die liever onbekenden uit de weg gaat?
Iemand die alleen staat tijdens feestjes? 
Iemand die weinig sociale contacten heeft?
Iemand die zijn/haar mening niet durft te delen?

Dit alles heeft niks met introvert zijn te maken…! Introvert of extravert zijn zit hem in de manier van energie krijgen. 

Iemand die introvert is, is iemand die energie krijgt door alleen te zijn. Als introvert kost het je energie om bij andere mensen te zijn, hoe geweldig die mensen ook zijn. Je batterij kan dus enkel opladen door alleen te zijn en je eigen ding te doen.

Extraverte mensen die krijgen juist energie van andere mensen. Zij willen na een lange dag hard werken, juist met vrienden of familie afspreken om even bij te komen van de dag. Vaak vinden introverte mensen het erg fijn om één op één met mensen af te spreken in een rustige omgeving in plaats van met een groepje en/of in een drukke omgeving. Terwijl de extraverte mensen daar heel anders over denken.​

Uiteindelijk heb je ook ambivert mensen. Dit zijn mensen die iets meer naar het midden neigen en op de zogenaamde schaal terecht komen. Je kan dus beide kanten op, maar vaak na meer research blijken die mensen toch meer naar één kant toe te gaan. Ik kan je nog veel meer vertellen over introverte mensen, maar dat zal ik een keer in een uitgebreide blog doen. Wel schets ik graag alvast een voorbeeld!

Een voorbeeld: Je bent met een groepje vrienden thuis gezellig samen aan het borrelen en dineren. Er worden lekker wat biertjes en wijntjes genuttigd wat ervoor zorgt dat het volume van de gesprekken snel stijgt. De drukte neemt dus al snel toe. Op een gegeven moment besluit er iemand dat de muziek ontbreekt. Een speakertje wordt gepakt, een hippe beat aangezet, en volume nog een beetje harder. Ondertussen leggen mensen hun spullen op de kamers waar ze blijven slapen en gaat het volume steeds een beetje meer omhoog!​

Deze situatie is voor een introvert persoon lastig en als je ook HSP bent, extra zwaar. Een groep vrienden in juist is al iets wat je energie kost, maar als je dit van te vorenweet, kan je er rekening mee houden! Doordat mensen steeds harder gaan praten, worden de prikkels heftiger en kan het zijn dat je je wat ongemakkelijk begint te voelen (HSP). De muziek is nóg een nieuwe prikkel die het volume nog verder omhoog gooit! (HSP). In een groep is het lastig je even in stilte terug te trekken, dus je batterij blijft langzaam leeglopen. Na de avond blijven mensen slapen wat ervoor zorgt dat je de volgende ochtend gelijk weer onder de mensen bent. Mocht je al helemaal opgeladen zijn tijdens het slapen, gebruik je ook gelijk weer veel energie!

De extravert mensen in de kamer genieten intens. Zij laden juist op door zich te omringen met andere mensen. De hele avond en in de ochtend wordt die batterij dus opgeladen. Conclusie: Simpel gezegd heeft een introvert persoon tijd alleen nodig om weer energie te krijgen. De extravert krijgt juist energie van andere mensen. Ben je benieuwd hoe het bij jou zit? Doe dan snel de online test!

Binnenkort mijn beste tips om je als introvert op te laden!
Wil je alvast weten hoe je de ochtend ontspannen kunt beginnen? Check dan mijn tips!

Just keep breathing -xxx-

PS…wil je geen blog missen? Volg me dan ook via facebook!

Wat je ook leuk kan vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *