Natuur – mijn tips om de natuur vaker op te zoeken!

natuur blog

Zoals de meeste van jullie waarschijnlijk wel weten, ben ik groot fan van de natuur. Het bos, de zee, prachtige bergen en alle (nou ja bijna alle) dieren die er leven blijven me fascineren. De belangrijkste reden voor mij om vaak erop uit te trekken is rust. Eenmaal in de natuur pas ik mijn tempo aan. Ik slenter door het bos en observeer alles wat er voorbij komt. Sommige mensen denken; loop eens door! Maar ik doe dat bewust niet. Ik vind het heerlijk om even op te gaan in het moment. Enkel te focussen op het hertje dat ik in de verte zien of de eekhoorntjes in de boom. En precies dat, dat langzame tempo en leven in het moment, zorgt voor minder stress!

Door mijn baan met onregelmatige diensten, alle wisselende sportlessen en daarnaast nog mijn eigen bedrijf Kom weer tot rust, zorgen er weleens voor dat mijn stressniveau iets omhoog schiet. Niet erg voor een dag, maar langdurig natuurlijk niet de bedoeling. Dan is de natuur echt een uitkomst. Het dwingt me even langzamer aan te doen, maakt mijn hoofd helden en laat me goed gronden. Ik raad het dan ook iedereen aan, om geregeld (zeker één keer in de week) een moment te pakken om erop uit te gaan. Een blokje om, even het bos in, een meertje opzoeken of naar het strand. Het hoeft niet heel lang, ver weg of ingewikkeld te zijn. Als je maar gaat!

koeien

Om je te helpen wat vaker de natuur in te trekken, heb ik vandaag mijn tips op een rij gezet voor jullie. Een aantal praktische tips én een paar tips waardoor je extra kunt genieten en kunt ontspannen tijdens je wandeling!

Praktische tips

1. Zoek een leuke route uit
In Nederland zijn zoveel wandelroutes te vinden en je kan ze gewoon online vinden. Even googlen voor de tips in jouw omgeving en gaan met die banaan. Het is vaak een kwestie van de bordjes volgen! In Breda loop ik graag in het Mastbos waar al 3 verschillende, leuke routes te vinden zijn.

2. Neem water mee
Zonder dat je het door hebt, transpireer je veel tijdens een wandeling. Of het nu 5 of 10 km is, drinken is belangrijk. Ga je in de zomer of in de hitte, neem dan flink wat water mee. Gelukkig hebben ze tegenwoordig op veel locaties watertap punten waar je jouw fles weer kunt bijvullen.

3. Vergeet de muggenspray niet
Deze tip komt uit ervaring! haha zeker vroeg in de ochtend of juist tegen zonsondergang aan, komen de muggen overal vandaan! Ik had vorige keer binnen 5 minuten meer dan 20 bulten verzameld. Dus niet koppig zijn, goed smeren voordat je het bos intrekt. Trouwens ook heel fijn tegen teken. Die zitten overal tegenwoordig, maar DEET schijnt daar ook goed tegen te werken. Wel achteraf altijd nog even checken of je er geen hebt!

4. Zonnebrand & Zonnebril
Vaak hebben we het niet direct door, maar gedurende een wandeling ziet onze huid opeens veel daglicht. Zelfs met een zwak zonnetje ben je eerder verbrand dan je denkt. En om ervoor te zorgen dat je niet heel de tijd met je ogen aan het knijpen bent, zonnebril op!

5. Gewoon beginnen
Wandelen kan iedereen, maar misschien in je lichaam het al niet meer gewend. Begin daarom met een klein rondje. Gewoon lekker starten en kijken hoe het gaat en hoe het voelt. Voor een kleine ronde heb je ook echt nog geen speciale kleding nodig. Een paar goede sneaker of stevige schoenen zijn dan meer dan voldoende! Let’s go!

bomen

Slow down tips

1. Neem je tijd
Als je van plan bent om te gaan wandelen en tot rust te komen, neem dan de tijd. Als je namelijk maar weinig tijd hebt en de hele tijd het gevoel hebt dat je moet doorlopen, dan kom je juist gestrest weer thuis. Om te kunnen ontspannen zal je wat tijd vrij moeten maken zodat je de afstand die je had gepland, op je gemak kunt afleggen! Dan kan je stilstaan als je roofvogels op zoek naar een prooi ziet vliegen. Je kunt in het gras gaan liggen om de wolken voorbij te zien gaan. En je kunt de mooie bloemen en bijtje op je dooie gemak bekijken. Wie wil dat nou niet?

2. Loop op blote voeten
Voor sommige mensen misschien een grote stap, maar als je de kans hebt, loop eens een keer op blote voeten. Er zijn genoeg plekken op routes waar je heerlijk je tenen het gras kunt laten aanraken. Door dit te doen, kom je in direct contact met de aarde. Dit zorgt voor directe stress verlichting én het zorgt ervoor dat je je tempo aanpast. We zijn allemaal bang ergens in te gaan staan (naaktslak bijvoorbeeld haha), dus kijken we waar we onze voet plaatsen. Op dat moment ben je héél bewust aan het wandelen en ga je automatisch rustiger lopen!

3. Zonsopkomst of ondergang
De mooiste momenten in de natuur zijn vaak bij zonsopkomst of juist bij zonsondergang. Als je net zo gek bent op dieren als ik, zijn dit dé momenten om te gaan. Zeker in het bos! Rond deze tijd zijn de dieren het actiefst en gaan op zoek gaan naar eten. Daarnaast zijn er vaak weinig mensen waardoor ze zich beter durven te laten zien. Dieren overal én prachtige plaatjes zodra de zon door de bomen schijnt.

4. Ga alleen
Uiteraard is het super gezellig om samen met iemand te gaan wandelen, helemaal niet erg. Echter daag ik je uit wat vaker alleen te gaan. Als we met iemand gaan, dan kletsen we de oren van elkaars hoofd. Weg is je momentje rust. Weg is je focus op het hier en nu. En weg zijn alle dieren die je aan horen komen! Als je alleen bent is je focus er en krijgt je hoofd rust. Try it!

5. Geen muziek
Voor alle muziek en podcast liefhebbers (just like me) is dit wellicht even wennen, maar ik beloof je; het is de moeite waard! Als je geen koptelefoon op hebt, dan hoor je zoveel meer en zorgt ervoor dat je ook meer ziet. Je hoort de geluiden van de dieren waardoor je ze sneller kunt spotten. Daarnaast nogmaals, rust in je hoofd als het nergens anders op hoeft te letten. Het is misschien even wennen, maar zonder muziek wandelen kan je geweldige inzichten geven.

6. Camera en/of verrekijker mee
Mijn laatste tip, neem je camera of verrekijker mee. Beide zorgen ervoor dat jij je even focust bij wat er gebeurt. Je gaat namelijk heel bewust met de attributen aan de slag. Focus in het nu, betekent meer rust in je hoofd! En het levert uiteraard prachtige plaatjes op!

libelle

Ik hoop dat je ik je hiermee heb kunnen overhalen om te starten of om je weer te herinneren aan hoe fijn het is om te wandelen! Laat je even weten wat jouw favoriete momentje in de natuur is?

-xxx-

Wat je ook leuk kan vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *