Meer energie met deze 10 tips

Onlangs ben ik met veel vrouwen in gesprek geweest om te kijken met welke (pms) klachten zo vooral rondlopen. Dat is een hele lijst, maar uit bijna elk gesprek kwam naar voren dat ze zo graag meer energie zouden willen, erg vermoeid zijn én dat ze echt moeite hebben met voor zichzelf tijd maken of bewust te kiezen. En dat vind ik zonde….want rust en minder stress is zó belangrijk voor je hormoonbalans en een fijne cyclus. Vandaar dat ik dacht, ik deel mijn tips weer eens met jullie!

Als jij iemand bent die altijd voor anderen klaar staat en die mee gaat met de dingen die andere mensen aan je vragen…wanneer heb je dan tijd voor jezelf? Die heb je dan bijna niet, want er is zoveel te doen op werk, je moet nog sporten én het weekend zit vol met feestjes en borrels. Gezellig, maar hoe houd je dat vol?

Als je merkt dat je amper tijd overhoudt voor jezelf of als je je altijd maar schikt naar de wensen van iemand anders, dan is het erg belangrijk om voor jezelf op te komen zodat je meer tijd over houdt voor jezelf. De tijd die je dan hebt, kan je invullen zodat jij je weer kunt opladen. Echter is tijd maken of hebben voor jezelf in de huidige maatschappij soms erg lastig. Voor dat je het weet is je agenda voor de komende weken weer bom vol met ‘dingen die moeten’ in plaats vinden de ‘dingen die je wilt doen’. Hoe kan je dit voorkomen of proberen onder controle te houden? Hierbij mijn beste tips.

1. Blok 'me-time' in je agenda

Pak minimaal twee momenten per week welke je blokt om te besteden aan iets wat jou gelukkig maakt en ontspant. Blok die tijd in je agenda en houdt het geblokt! Jouw tijd is jouw energie waard!

2. Zeg vaker nee tegen anderen header

Vaker nee tegen iemand anders zeggen, is automatisch een JA tegen jezelf. Just think about it!
Ik heb een blog geschreven over waarom ik bewust egoïstisch’ ben. Dat mag jij ook zijn!

3. Ontdek wat jou energie kost

Wat zorgt ervoor dat je snel moe bent of dat je batterij leeg loopt? Weet je hoe dat komt? Top, doe het komende tijd minder of helemaal niet meer! Weet je het nog niet? Houdt de komende week eens bij voor jezelf waar je echt moe van werd of wat veel energie kostte.

10 tips energie

4. Ontdek wat jou energie geeft

Wat geeft jouw juist energie of een ontspannen gevoel? Lezen, schilderen, de natuur in, slapen? Super, doe dat vaker! Geen tijd? Maak tijd, door de dingen die je energie kosten minder te doen!

5. Besef dat je altijd een keuze hebt

Je bent niet verplicht op elke uitnodiging in te gaan of iedereen maar te hulp te schieten. Bedenk per keer of het iets is waar jij je tijd en energie aan wilt besteden. Zo niet, doe het dan niet. Zonder jou gaat het feestje of etentje ook gewoon door!

6. Geef je grenzen aan

Je grenzen aangeven zorgt ervoor dat het voor andere mensen duidelijk is waarom je iets wel of juist niet wilt doen. Vind je het leuk om een feestje te bezoeken maar ga je liever weer op tijd naar huis? Geef het aan dat je erbij bent, maar dat je ter plekke even kijkt hoe je je voelt. Zo weet iedereen wat hij/zij kan verwachten en kan jij op dat moment bedenken of je liever blijft of juist vertrekt.

7. Maak je niet druk om anderen

Ben je egoïstisch als je aan jezelf denkt? Ik vind van niet! In mijn ogen betekent het dat je goed voor jezelf zorgt. Zijn er toch mensen die het hier niet mee eens zijn? Jammer, maar zij weten niet hoe jij je voelt of wat op dat moment het beste is voor jou. Dus kies vooral voor jezelf. Denk aan het zuurstofmasker in het vliegtuig, eerst jezelf helpen zodat je daarna andere mensen kunt helpen!

energie 10 tips

8. Luister naar je lichaam

Misschien wel de allerbelangrijkste en iets dat ik in elke cursus deel met vrouwen. Luister naar je lichaam. Het verteld je iets…merk je dat je in jouw innerlijke lente of zomer zit maar super moe bent? Dan gaat er iets verkeerd…een teken om er iets aan te doen. Geeft je lichaam aan moe te zijn? Eet iets meer en ga eerder naar bed. Heb je juist energie? Maak er gebruik van en duik die sportschool in!

9. Uurtje eerder opstaan

Toch zo’n volle agenda waarin je niks kunt schuiven? Probeer eens een uurtje eerder op te staan. Laat de tv in de avond uit, ga iets eerder naar bed en sta lekker vroeg op! Een uur lang ontspannen opstaan of juist de tijd besteden aan iets wat je wilt doen. Wellicht zelfs nog in een stil huis en alle focus op jou!

10. Doe soms even helemaal niks

Even niks doen, even de dag of het moment laten passeren in je hoofd, kan zó fijn zijn. Pak bijvoorbeeld een kopje thee, ga op een rustig plekje zitten (geen tv, muziek, telefoon) en staar eens lekker voor je uit. Je geeft je hersenen zo de ruimte om alvast dingen te verwerken van de dag! Als is het maar 5 min, het is tijd voor jezelf!

Of kies er juist voor om even te mediteren of een ademhalingsoefening te doen. Persoonlijk gebruik ik altijd de meditation moments app. Super fijn en héél uitgebreid. Via deze link krijg je 25% korting bij een jaar abonnement (ambassadeur)

Ik hoop je hiermee een stapje te hebben geholpen om meer tijd voor jezelf te maken! Laat je me weten welke tips jij al toepast of gaat toepassen? Ik hoor het graag!

Liefs,
Kirsten

Deel deze post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kirsten Franken

Hi, prachtige vrouw!
Welkom in de wondere wereld van jouw cyclus, ontspanning en een geweldig leven! Lees hier hoe ook jij gelukkiger, makkelijker en met meer energie door het leven kunt gaan. Liefs, Kirsten

-x- love your cycle